Apple lanceert de iPad

iPad

Zojuist is in San Francisco het nieuwste product uit de Apple stal gepresenteerd. Zoals vele gadgetliefhebbers en trendwatchers al maandenlang vermoedde gaat het inderdaad om een tablet device: de iPad. Eveneens zoals verwacht ziet de iPad er uit als een hele grote iPhone. En hij functioneert ook nagenoeg hetzelfde.

De buzz rondom het jaarlijkse Apple event was dit jaar groter dan ooit. Zelfs De Wereld draait door besteede er vanavond live aandacht aan door twitteraar @AlexanderNL met laptop in de uitzending te zetten voor live updates.

De presentatie van Steve Jobs was wederom niet live te volgen in beeld en geluid. Fans moeten het doen met tweets van publiek in de zaal, die vervolgens als een malle geretweet worden. Elke 5 minuten verschijnen er op dit moment ca. 5000 tweets met de hashtag ‘#ipad’.

Het merendeel van de gadgetfreaks begonnen net als ik direct te kwijlen bij het zien van de eerste beelden van de iPad. De mega-iPhone wordt in 6 varianten op de markt gebracht: in 16, 32 en 64 GB voor resp 499, 599 en 699 dollar. Deze versies beschikken standaard over wifi. Voor 130 dollar meer heb je een versie die ook over 3G beschikt.

Alhoewel de iPad altijd gezien werd als ‘de e-reader van Apple’ en een potentiële Kindle-killer, kan het apparaat nagenoeg precies hetzelfde als een iPhone. Je kunt er apps op installeren, muziek op draaien en films op kijken. Maar ook mail versturen, surfen op het internet en er technisch gezien, via Skype bijvoorbeeld, zelfs op bellen.

Die uitgebreide mogelijkheden zorgen er echter ook voor dat op dit moment al veel mensen zich kritisch uitlaten over het apparaat. Want: wat heb je aan een apparaat dat geen laptop, maar ook geen mobieltje is? Ga je er ’s avonds lekker mee op schoot voor de TV zitten? Of hang je hem aan de bestuurdersstoel van je auto zodat de kids achterin onderweg een film kunnen kijken?

Voor al deze situaties bestaan al deugdelijke apparaten, en gezien het hoge aantal iPhones dat nog steeds stuk gaat als gevolg van een fatale val (17%) ben je wel gek als je je iPad straks achteloos in je tas of op de achterbank van de auto smijt.

Dan blijft toch die ene USP over waar het allemaal om begon: Een e-reader van Apple. Lekker, voor ’s avonds in bed of in de zomer aan het zwembad. Maar aangezien ik het hoogglans display van mijn iPhone op een zonnige dag al amper kan ontcijferen, ben ik erg benieuwd of die iPad wel een beetje lekker weg leest. Maar tot ik hem echt in handen heb gehad, blijft dat giswerk.

Dat gaat overigens nog even duren, want de iPad is pas over 60 dagen in de VS verkrijgbaar. De iPads 3G over 90 dagen. Even geduld hebben dus nog. En hopen dat de nieuwe Kindle in de tussentijd voor de zekerheid ook maar vast een stuk goedkoper wordt.