Wolkendek gedurende 365 dagen in kaart gebracht

Een blik uit het raam zegt misschien wel net zo veel, maar naast onze Hollandse zomer is er nu ook wetenschappelijke bewijs. Na uitgebreid onderzoek hebben wetenschappers geconcludeerd dat gedurende het jaar zo’n 60% van onze aardbodem verborgen gaat achter een wolkendek. Hoewel de zonaanbidders het wellicht betreuren, zijn wolken nog steeds belangrijk voor het leefklimaat hier op Aarde.

Kort door de bocht: voor een optimale temperatuur jongleert onze planeet continu met de inkomende energie van de zon en de uitgaande energie van weerkaatsend licht en de warmte die de elementen op de planeet uitstralen. Hoewel de wetenschap in een constante strijd zijn over de veranderingen van ons klimaat en de redenen hierachter, staat een ding buiten kijf: de broeikas gassen die de mens op dit moment aan de atmosfeer toevoegen zorgen voor een opwarming dicht op de oppervlakte van de Aarde en het is voor iedereen onbekend hoe het wolkendek hier op gaat reageren.

In deze prachtige datavisualisatie van The New York Times zien we niet alleen een animatie van het wolkendek over onze planeet gedurende een jaar, maar maakt auteur Jonathan Corum aan de hand van meerdere grafieken het belang van het wolkendek duidelijk. Saillant detail: het “zien” van de verschillende continenten tussen de wolken door is een optische illusie. De verschillende land(oppervlakte) en oceanen hebben een ander effect op de wolken, waardoor de contouren van de continenten zichtbaar lijken.