Blink(1): de meest zinloze of de meest logische USB-gadget ooit?

Als het gaat over het ontvangen van notificaties wissel ik nog wel eens van gedachte. Zo begon ik ooit vol goede moed met alle push meldingen van e-mail, Twitter en Facebook vol open op de smartphone. En kwam daar ook vlot weer op terug. Bij apps als Path en Foursquare gaf ik het weer een kans, om vervolgens weer snel uit te zetten: te veel “in your face”. Sterker nog, een week nadat ik ooit de T-Mobile G1 in mijn bezit kreeg, maakte ik het notificatie lampje met een viltstift zwart om af te zijn van dat constante geknipper. Toen ik eerder deze week Kickstarter-project “Blink(1)” ontdekte, bleef het idee niet echt plakken: “een lelijke USB-stick die knippert.. Hm.“.

Maar een paar dagen later begon het lampje toch te branden. Wellicht is de Blink(1) in deze tijd van multitasking galore en ubiquitous notifications wel de meest logische USB-gadget ooit. Lelijk, maar logisch.

 

In de kern is Blink(1) niet veel meer dan het knipperende lampje wat ik 3 jaar geleden al op mijn G1 smartphone had. Alleen dan met toegevoegd “smart”. De Blink(1) is namelijk te programmeren om op verschillende acties te reageren.

En dat is zo flexibel als het klinkt: je kunt het lampje laten knipperen als een bepaalde vriend zich aanmeld op Skype, als die lange download eindelijk binnen is of wanneer je een e-mail krijgt van je moeder. Voor elke actie kun je het LED-lampje een andere kleur laten knipperen, zodat je zonder al te veel moeite een oogje in het zeil kan houden. Hoeveel geluidsoverlast in de lokale koffietent gaat dat wel niet schelen?

"somebody answer the phone"

Een niveau hoger kan de Blink(1) ook dienen als systeem feedback. Het apparaatje kan in principe geprogrammeerd worden voor elk device dat een USB poort heeft. Zo kun je de Blink(1) in je router laten knipperen voor bepaalde traffic, kun je hem in je laptop vast laten branden en de kleur van groen naar rood laten veranderen op basis van de performance van bijvoorbeeld intern geheugen of processor.  De makers stellen zelfs voor om de Blink(1) te gebruiken in je server park om in 1 oogopslag te zien hoe je machines er voor staan. De lichten uit en Spotify op maximaal volume en de vrijmibo zal nooit meer hetzelfde zijn!

Zoals gezegd is Blink(1) een Kickstarter-project en ten tijde van het schrijven heeft het project met een opbrengst van 78.000 dollar de benodigde 29.000 dollar al ruimschoots opgehaald. Dat heeft ook veel te maken met het Open Source karakter van het stukje hardware. Want los van het standaard, grafische besturingsysteem van de Blink(1)  – ook te bedienen middels je smartphone! – is het apparaatje volledig te (her)programmeren middels de populaire Arduino en AVR-standaarden. Het maakt van het product nog steeds geen prachtig vormgegeven extensie van je bestaande hardware, maar wellicht kan daar nog wat extra crowdfunding voor worden losgepeuterd..