Big Data uitgelegd aan de hand van 8 films

Metaforen zijn een prachtig gereedschap om dingen begrijpelijk te maken. In de praktijk grijp ik persoonlijk vaak terug naar voorbeelden met sport of de klassieker met de auto. Maar als filmliefhebber is het natuurlijk ook leuk om te kijken of je iets kan uitleggen aan de hand van een of meerdere films. In deze blogpost vinden we een uitleg van “big data” aan de hand van 8 films.

Een goed verhaal is van alle tijden en dus zien we in de tien keuzefilms een hoop oude films tegenkomen. De gekozen films kwamen tussen 1925 en 2011 namelijk uit.

V For Vendetta (2005)
De V staat in het geval van big data voor andere dingen dan “vendetta”, maar de V is wel van uitermate belang. Zo kunnen we de V gebruiken voor de drie eenheid “Velocity, Volume, Variety”. In bijna real-time snelheid worden er grote hoeveelheden informatie aangemaakt die gevarieerd zijn van inhoud en structuur.

The Fast and the Furious (2001)
In een ideale wereld zou je je data kunnen gebruiken om supersnel in te kunnen zien of je volgende actie een succes of een flop wordt. Big data kan het transportmiddel zijn welke je op de juiste weg helpt in je bedrijfsvoering en creatieve uitspattingen. Fail fast or get furious!

The Gold Rush (1925)
Big data, het nieuwe olie. Vaak gezegd en (hoewel ik het een jeukende zin vind) ook helemaal waar. Maar hoe het om te zetten naar meetbare acties? Of te claimen potentie? De weg naar deze nieuwe olie kan zo slopend zijn als de avonturen van Charlie Chaplin in het Alaska van de jaren ’20.

Up (2009)
Een open deur, maar de Pixar film uit 2009 laat duidelijk zijn dat het in de wolken dolle pret kan zijn. Ja, ook op het gebied van big data speelt “the cloud” een uiterst belangrijke rol. Zowel het “Volume” als het “Velocity” aspect kunnen worden opgevangen door het slim inzetten van cloud computing.

The Elephant Man (1980)
De olifant in de porseleinkast is volgens vele experts duidelijk Hadoop. Vernoemd naar een speelgoedje van de zoon van de bedenken, begonnen als een Google project maar al snel weg gegeven aan de open source community. En dus volgens de kenners de hoeksteen van vele big data projecten.

Titanic (1997)
Zoals de Titanic zijn reis aanving zonder alle mogelijke (en onzichtbare) gevaren inzichtelijk te maken, is het aan de slag gaan met big data zonder na te denken over patronen, connecties en verborgen verbanden een gevaar. En met elke nieuwe databron verandert je data’s ecosysteem. Zie big data als de ijsberg die het is: kijk dus ook goed onder water!

Minority Report (2002)
De zogenaamde “Precrime” afdeling waar hoofdrolspeler op werkt in deze toonaangevende SF-film maakt gebruik van diverse analyses om kwaad te voorkomen. Een prima voorbeeld van de kracht van big data: “predictive analyses” geven ons een beperkte mate van voorspellende gave.

No country for old men (2007)
Al deze nieuwe ontwikkelingen maken van big data bepaald geen “country for old men” #padaboemkletsch. Database engineers van de oude stempel zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden en leren omgaan met een scala aan nieuwe technieken.

In het originele bericht vinden we nog twee bonusfilms. Op welke manier leg jij “big data” uit aan je vrienden of familie?