Jong geleerd, oud gedaan: wanneer piekt een creatief?

In mijn ervaring is er één ding gebleken: “creativiteit kent geen tijd”. Of althans, het kan geen klok kijken, want op de meest idiote momenten kun je soms (gevoelsmatig) geniale ingevingen krijgen. Toch kun je verbanden vinden als je gaat kijken naar de leeftijden waarop bijvoorbeeld muzikanten, filmproducten of schrijvers pieken. Periscopic deed precies dat, op basis van Wikipedia gegevens.

Filmproducten starten hun carriere over het algemeen later dan muzikanten, terwijl muzikanten pieken tussen hun 20ste en 30ste. En schrijvers? Geen peil op te trekken! Het is een notendop de uitkomst van het onderzoek dat Periscopic deed naar de leeftijden waarop een selectie creatieven op hun best was. Slim onderzoek en lekker gevisualiseerd zorgt de site er zeker voor dat je wel even blijft kleven.

Niet vergeten om door te klikken op een naam naar keuze overigens, want het is minstens zo interessant om de individuele timeline van een persoon te bekijken! Zoals die van George Lucas, die – te zien op de foto boven – op jonge en op oudere leeftijd op zijn best leek: