Kickstarter project wil alle moorden in Washington in kaart brengen

Op Kickstarter kunnen mensen een idee posten en dat laten funden door the crowd. Handig als je bijvoorbeeld een innovatieve gadget of een nieuwe iPad app bedacht hebt maar geen budget hebt om de productie daadwerkelijk te financieren. Maar er zijn ook tal van andere ideeën op zoek naar funding. Zo wil Homicide DC – een buurtwacht project in Washington – de crowd inzetten om een grootschalig dataproject te funden waarmee moordzaken in kaart worden gebracht.

Al twee jaar lang volgt Homicide DC alle moordzaken in de regio van A tot Z. Doelstelling is om het moordslachtoffer bekendheid te geven en ruchtbaarheid te geven aan zowel de aanleiding als afloop van de zaak, zodat misdaad een gezicht krijgt en niet slechts een niewsberichtje in de krant of een statistiek is.

Omdat volgens de organisatie is vastgesteld dat hun manier van aanpak er voor zorgt dat daders sneller worden opgepakt omdat meer getuigen zich melden, willen zij hun idee het komende jaar graag verder uitrollen. Het idee is dan ook om $40,000 op te halen waarmee het mogelijk wordt gemaakt dat honderden journalistiekstudenten alle moordzaken in Washington area gaan uitwerken tot een volledige case. Het budget is nodig om een platform neer te zetten waarop de studenten hun data kunnen verzamelen, en deze direct inzichtelijk kan worden gemaakt voor een groot publiek. Inmiddels is al 24,000 dollar opgehaald, dus de kans is groot dat het project inderdaad doorgang vindt.