FBI investeert fors in nieuwe tool voor gezichtsherkenning

Als we de geruchten mogen geloven, zal vanaf 2014 de FBI als een van de grootste “Big Brothers” van onze tijd gaan gelden. In dat jaar zou namelijk een geheel nieuw systeem van persoonsherkenning geactiveerd worden, wat op basis van biometrische data (DNA, stemherkenning) en de meest geavanceerde gezichtsherkenning software ooit tot nog betere identificatie van gezochte personen moet leiden. Kosten onder aan de streep: 1 miljard dollar.

Het wordt door ingewijde het Next Generation Identification (NGI) programma genoemd en zou volgens de geruchten niet alleen voor activiteiten binnenskamers ingezet worden. De nieuwe techniek zou namelijk ook toegepast worden op de publieke beveiligingscamera’s die in menig straatbeeld voorts terug te vinden zijn.

Het toepassen van gezichtsherkenning op het grote publiek zal niet zonder slag of stoot verlopen. Dat ontdekte bijvoorbeeld ook Facebook in Duitsland, nog niet zo lang geleden. En terwijl de criticasters op voorhand al zorgen uiten over het per ongeluk vermengen van onschuldige met schuldige personen in de database, stelt de FBI dat de nieuwe technologie volledig conform de privacywetten van de Verenigde Staten is.

Overigens is de FBI al sinds februari van dit jaar bezig met een pilot van NGI. De resultaten hiervan zijn echter nog onbekend.