Onderzoek: gebruik van mobiele telefoon heeft positief effect op levensverwachting

Opvallend nieuws in een stortvloed van onderzoeken en rapporten die stellen dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk is voor onze gezondheid. Onderzoek van Lauren Soelberg wijst namelijk uit dat er een positieve correlatie is tussen het aantal mobiele telefoonabonnementen per 100 inwoners van een land en de gemiddelde levensverwachting in dat land.

Voor haar onderzoek gebruikte Soelberg diverse data van de Wereldbank en de UNDP. Tijdens haar onderzoek ontdekte Soelberg dat een stijging van het aantal mobiele telefoonabonnementen in relatie stond met een stijgende levensverwachting. Slechts 2 landen vielen uit de toon: Cuba, waar het aantal mobiele telefoons laag is, maar de levensverwachting hoog en Zuid Afrika, waar het precies andersom is.

Soelberg is zich bewust van het feit dat ze een – tamelijk – brede aanname doet in haar stelling: “There are multiple factors that can influence an indicator as broad as life expectancy, such as a country’s GDP, access to health care, sanitation, etc. However, it is interesting that as cell phone usage grows, the change in life expectancy is positive.”

Bovenal is ze benieuwd near way de (nabije) toekomst ons kan brengen: “Over time, this relationship may become more pronounced–especially as access to healthcare via mobile platforms grows and as it expands further into emerging markets where the life expectancy is currently lower.

Uiteraard is er genoeg te bekritiseren aan het onderzoek van Soelberg – die Politicologie studeerde aan Brigham Young University – en haar conclusie. Het is echter wel interessant om haar onderzoek te verrijken met parameters als mobiele data in de genoemde landen en het aantal downloads van zogenaamde mHealth applicaties. Ik ben benieuwd naar de impact op de levensverwachting per land als deze factoren meeneemt… En het onderzoek over 4 jaar nog eens doet!

Meer uitleg, grafische toelichtingen en interessante kruisverwijzingen van Soelberg’s onderzoek vind je hier.