iPad vervangt luchtvaarthandboek in de cockpits van American Airlines

American Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij waar piloten een iPad in de cockpit zullen gaan gebruiken tijdens de vlucht. Het is verplicht dat vliegtuigen een zogenaamde flight manual in de cockpit aanwezig hebben, waarin piloten in geval van calamiteiten instructies kunnen opzoeken. Het 16 KG wegende boek mag vanaf nu dus op de grond blijven, en wordt vervangen door een aan stroom gekoppelde iPad met een digitale versie van het handboek. American Airlines verwacht 1,2 miljoen dollar op jaarbasis te kunnen besparen op benzinekosten als gevolg van deze innovatie.

Uit een recent onderzoek van de FAA kwam onlangs al naar voren dat het gebruik van iPads aan boord van een vliegtuig geen bedreiging vormen voor de vliegveiligheid. Het is dus de vraag wanneer gewone passagiers ook groen licht krijgen om hun elektronische hardware tijdens opstijgen en landen te gaan gebruiken.

De iPad doet vanaf vandaag direct zijn intrede in de cockpit van alle 777 vliegtuigen van American Airlines, medio 2013 moeten allen papieren handboeken vervangen zijn.