Crowd Management tijdens de Gay Pride met Big Data Analytics

Wanneer grote aantal mensen zich op een kleine oppervlakte gaan verzamelen, kunnen er vervelende dingen gebeuren. Handhavers van de openbare orde zouden dan  baat hebben bij tools voor crowd management: hoe breng je in kaart wat er gebeurt in een menigte? Hoe kun je als politie of medische hulpdiensten net iets eerder ter plekke zijn als er iets gebeurt? Of kun je het zelfs voor zijn en dit soort situaties voorkomen?

Tijdens de laatste Amsterdam Gay Pride in augustus heeft de organisator, stichting Progay samen met Ordina een crowd management tool ingezet. Op basis van de grote hoeveelheden mobiele data van de feestgangers werden verschillende zaken vastgelegd en real time geanalyseerd. Zo konden de organisatoren op afstand waarnemen wanneer grote menigtes op hetzelfde moment naar één plek bewogen, waarmee een potentieel gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan. Door het real time checken en analyseren van deze data, k0n de organisatie tijdig ingrijpen. Verder waren de hulpverleners in het veld voorzien van een speciale app op hun smartphone, waarmee de info direct bij hen binnen kwam, natuurlijk aangepast aan hun eigen locatie.

Ordina en Progay spreken van een geslaagde eerste test. Dit soort toepassingen van Big Data en Big Data Analytics bieden veel kansen voor de openbare orde en veiligheid voor dit soort grootschalige evenementen, maar zou bijvoorbeeld ook ingezet kunnen worden in gevallen waar grootschaligheid per ongeluk ontstaat, denk bijvoorbeeld aan Project X Haren.