Een kijkje in het hoofd van Einstein? There’s an app for that!

Ik moest het bericht even twee keer lezen. Even dacht ik aan een soort “Being John Malkovich“-experience op je iPad, maar mocht je die connectie intussen ook hebben gelegd, moet ik je teleurstellen. Een nieuwe iPad app geeft je namelijk letterlijk en figuurlijk inzicht in het brein van de grote wetenschapper Albert Einstein. Op microscopisch niveau kun je via de app Einstein’s fysieke hersenen onderzoeken… Mocht je daar interesse in hebben, natuurlijk.

Na zijn overlijden in 1955 werd de autopsie op het lichaam van Albert Einstein uitgevoerd door patholoog Thomas Harvey. Hij verwijderde Einstein’s brein en sneed het op in ongeveer 170 stukken. Vervolgens werden deze gedoopt in formaldehyde en bevestigd op plaatjes, zodat de stukken voor langere tijd bewaard en bestudeerd konden worden door diverse onderzoekers.

Dat voorrecht geniet nu iedere eigenaar van een iPad. In de afgelopen jaren is er veel tijd en geld geinvesteerd om de plaatjes te digitaliseren en op die manier “langere tijd” op te rekken naar “zo’n beetje eeuwig”. Met “Einstein Brain Atlas for iPad” is het nu mogelijk om een deel van die gedigitaliseerde plaatjes te bekijken en is de verwachting dat de komende periode meer van de oude plaatjes beschikbaar zullen worden gesteld. De app is tamelijk kostbaar, maar een deel van de $9.99 die de app kost komt ten goede aan het museum van gezondheid en medicatie, NMHMC in Silver Spring, USA.

Okay, voor de leek is er misschien niet veel te zien in de app, maar een bizar (en ietwat verontrustend) kijkje in de geschiedenis is het wel.