Wat gaat de iPad Mini betekenen voor de gezondheidszorg?

Tot mijn persoonlijke verbazing kan het snel gaan: zo’n 2,5 jaar na de lancering van de iPad zucht de wereld onder zijn formaat en gewicht. Gelukkig is daar de iPad Mini. Met 7.9 inches en fiks lagere gewicht stukken mobieler. Uiteraard zie ik de mogelijk afzet wel. Want: gaat het kleine broertje van de iPad de adoptie van tablets in de gezondheidszorg stimuleren?

Eind augustus las ik deze review van het 7 inch Nexus tablet door een Amerikaanse arts. In zijn review laat Dr. Hussain merken dat hij maar weinig verwachtingen had bij het kleine tablet, maar zijn conclusie is uiteindelijk een opvallende: “One of the biggest conclusions of this review is the need for a smaller tablet form factor for physicians. The iPad’s form factor leaves much to be desired when using the tablet in the medical setting. First, you have to get a custom white coat that fits the iPad. Once you’re finally able to fit your iPad in your white coat, you feel like someone took a brick and put it in your white coat. I have physician peers who have gone as far as weighing down the other side of their white coat so they can balance themselves.

Kom maar binnen, iPad Mini. Aangezien de resolutie gelijk is aan de iPad 2, zullen developers van (medische) apps geen extra werk hoeven te verzetten om hun apps op het nieuwe tablet aan te bieden. Daarnaast is de Wifi-variant van de iPad Mini aanzienlijk goedkoper dan zijn grote broer, waardoor de drempel voor ziekenhuizen wat lager komt te liggen. Wie denkt dat er nog geen plaats is voor tablets in het ziekenhuis komt bedrogen uit. Volgens recente schattingen gebruikt zo’n 62% van de (Amerikaanse) doktoren dit jaar een tablet  ter ondersteuning van zijn werkzaamheden. Dat is een behoorlijk groei van de 35% die het in 2011 deed.

Mocht je je overigens verbazen over de manier waarop Android over het hoofd wordt gezien in deze voorspelling: dat heeft een – helaas – een gedegen reden. Ondanks de goede hardware in de huidige Nexus tablet (en de nieuwe in het vooruitzicht), legt het groene robotje het momenteel af op het ecosysteem van medische apps. In zijn review deelt Dr. Hussain zelfs dat 7 van de 10 populaire iOS apps niet of niet goed beschikbaar waren op het Android platform.