President worden, wat kost dat nu eigenlijk?

Geld maakt gelukkig. Zo concludeerde van Lanschot Bankiers afgelopen week. En geld maakt ook presidenten. In elk geval in de VS. Als je het gevoel had dat de campagne van deze verkiezingen nog weer groter was dan die van andere jaren, dan klopt dat. Enerzijds omdat we er vanuit Nederland ook steeds meer aandacht aan besteden (tot en met Maarten van Rossem die in een verkiezingsbus door de VS trekt) maar anderzijds omdat het ook steeds groter wordt en er steeds meer geld in omgaat.

Om al die geldstromen dan weer in kaart te brengen is al weer bijna een business op zichzelf. Een hele mooie infographic is die van Bestdegreeprograms.org. Zij laten goed zien hoeveel de beide campagnes hebben binnengeharkt en uitgegeven en waar het geld vandaan komt.

Zo heeft de Obama campagne $556.000.000 (iets meer dan een half miljard!) gebruikt. De uitdager Romney moest het doen met $339.800.000. Van alle wat kleinere donateurs (minder dan 200$ elk) krijgt Obama de overgrote meerderheid. Romney daarentegen krijgt de helft van zijn inkomsten uit donaties van 2000 $ of meer.

En dat het elk jaar meer wordt is ook in een oogopslag helder. Won Abraham Lincoln in 1860 nog met een campagnebudget van (teruggerekend naar dollars van vandaag) 2,8 miljoen. In 2008 was het met 1,4 miljard dollar zo’n half miljard meer dan vier jaar eerder. En naar verwachting zullen we dit keer boven de 2 miljard uitkomen. Waanzin? Of een goede impuls voor een kwakkelende economie?

The Business of Running for President
Source: The Business of Running for President