Interactieve visualisatie toont effectiviteit van liefdadigheid aan

Sinds 1967 geeft de liefdadigheidsinstelling van HP oprichter William R. Hewlett zogenaamde “grants” of subsidies uit aan doelen met een sterke sociale en maatschappelijke issues. In 2011 deed de stichting liefst $200 miljoen aan donaties met een gemiddelde van $125.000 per donatie. Een interactieve visualisatie moet nu duidelijk maken hoe de stichting het de afgelopen 12 jaar heeft gedaan.

In totaal bracht Periscope, de studio achter de visualisatie zo’n $3.9 miljard aan donaties over 12 jaar in kaart. Met een behoorlijk specifieke wens van de klant: geen landkaarten! Het zorgde voor een tamelijk interessante uitdaging met een nog interessanter eindresultaat.

Een soort “time-series-heatmap-matrix”-eque (drie keer woordwaarde) visualisatie toont de jaarlijkse donaties (over de x-as) ten opzichte van hun bedrag in dollars (over de Y-as). De intensiteit van de kleur geeft vervolgens aan hoevaak dit bedrag is uitbetaald. De informatie is dan ook nog eens te filteren op werelddeel, specifieke doelen of categorieën.

Nog leuker om te lezen is wellicht het creatieve proces achter deze visualisatie. Gelijk weer een goede aanvulling voor je lijstje met te bekijken tools en technieken!