Numrush Gift Guide: Nieuwerwets knutselen met Arduino

Als Lego niet meer volstaat (alhoewel, Mindstorms anyone?) is het tijd voor de volgende stap in het fabriceren van eigen werk: Arduino. Vandaag in de Gift Guide aandacht voor dit Open Source computerplatform voor Willie Wortels in spé.

Toegegeven, het is niet voor iedereen. Arduino kent een behoorlijke instapdrempel, maar wanneer je eenmaal hebt besloten om daar over heen te stappen, wordt het leren je alleen maar makkelijker gemaakt.

De basis van alles ligt – voor de verandering – weer eens bij de hardware. Maar zodra je een starterskit in huis hebt, kun je via de website van de Arduino-community óf met een simpele Google-zoekopdracht een keur aan lesjes, how-to’s en tutorials vinden. En heb je binnen de kortste keren je eigen blinkende LEDje geprogrammeerd!

Arduino bestaat uit een combinatie van input, output en controllers: een mini-moederbordje met een aantal input kanalen die je kunt aanspreken middels allerhande uitbreiding. Schakelaars, bewegingssensoren, RFID, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het aan de controller koppelen. Middels een toegankelijke programmeeromgeving kun je vervolgens allerhande logica aan je knutselwerk meegeven.

Je koopt een starter kit bijvoorbeeld hier en je kunt je hier alvast even inlezen.

Overigens heb ik zelf intussen alweer een klein jaar de beschikking over een iets uitgebreidere starter kit. Hoewel tijd mijn grootste vijand blijft, kreeg ik er wel met een beetje verdiepen al snel wat moois uit. Zoals dit LCD-display, dat via de Arduino UNO is verbonden met het internet en daar mijn Foodzy data ophaalde: