Medische iRobot krijgt goedkeuring om ingezet te worden in het ziekenhuis

Wie dacht dat hobbelende robots door het ziekenhuis vooralsnog thuis zou blijven horen in “The Jetsons” doet er goed aan de komende tijd niet rond te kijken in Amerikaanse ziekenhuizen. Gisteren werd namelijk bekend dat de overheidsinstantie FDA hun goedkeuring heeft gegeven aan de eerste medische robot.

De “Remote Presence Virtual + Independent Telemedicine Assistant” (roepnaam RP-VITA) is de eerste volledige autonome robot die de goedkeuring krijgt van de Amerikaanse overheidsinstantie FDA om in ziekenhuizen in te zetten.

De robot is ontworpen om medische specialisten van afstand hun ronde te laten doen bij patiënten. Middels een iPad app bedienen doktoren de robot die met sensoren zijn weg door het ziekenhuis vindt. Een arts klikt simpelweg op een kamer en robot navigeert daar naar toe. Vervolgens wordt de patiënt via een videoscherm begroet door de dienstdoende arts.

De RP-VITA is een samenwerking van InTouch Health en iRobot. Die laatste ken je wellicht van de stofzuigende robot Roomba, die op zich zelf af en toe nog wat strubbelingen kent met het navigeren door je woonkamer. Hopelijk zijn die kinderziektes opgelost, anders is de dienstdoende arts voornamelijk bezig met de weg te vragen!