iPhone app Moves moet activiteit trackers overbodig maken, maar gaat dat werken?

Dat er veel beweging zit in de markt van activiteit trackers (#padaboemklets) moge duidelijk zijn. Zo niet, struin dan eens door onze archieven. Toch blijft er een aantal startups bezig met vinden van diezelfde trackers binnen bestaande oplossingen. Zoals Moves, dat recentelijk hun iPhone app lanceerde.

Het wordt er niet makkelijker op: de opkomst van Fitbit, Fuelband, Jawbone, Amiigo en vele, vele anderen zorgt er voor dat we ons uitdossen met allerhande externe hardware. Logisch dat een aantal ondernemers zich richten op het vinden van dezelfde functionaliteiten binnen bestaande – en breed geaccepteerde – hardware.

De smartphone dus, vaak uitgerust met accelerometers, GPS en andere sensoren en dus – op papier – in de gelegenheid om gelijkwaardige calculaties uit te voeren. Met apps zoals het vorig week gelanceerde Moves.

Moves-app-337x285

Moves is een gratis iPhone app die, op basis van eerder genoemde hardware, gedurende de dag je activiteiten bijhoudt. De software moet daarnaast in staat zijn om je activiteiten ook direct te herkennen en te typeren. Moves zou hardlopen, fietsen en transport via auto of trein direct moeten herkennen.

Zoals gezegd is Moves niet de enige speler in de markt. Er zijn meerdere apps die hetzelfde proberen te bereiken of gaan proberen te bereiken in de komende maanden. Maar hoewel het streven nobel is en het technisch absoluut werkbaar is, zal het vooral praktisch een uitdaging blijven.

Kort door de bocht, gaat een app als Moves werken? Ja, het gaat je zeker inzicht geven in je dagelijkse activiteiten. Maar beperkt en hoewel de app gratis is, betaal je een prijs:

Laten we beginnen bij de hardware. Bekend probleem is de huidige levensduur van de batterij die onze smartphones op alle mogelijke manieren belemmeren. Zelfs zonder een constant loeiende GPS en accelerometer moet de gemiddelde iPhone dagelijks aan de voeding. Een eerdere test die ik deed met de app van Striiv zorgde voor een lege batterij binnen 4 uur op een normale werkdag.

Los van die batterij is er de afhankelijkheid van hardware. Er is een reden dat ook Moves alleen voor iPhone lanceert, want als het om Android gaat is er een compleet gefragmenteerde markt met verschillende configuraties en afwijkende kwaliteit qua hardware. Daar is niet tegen op te programmeren.

Dan de praktijk: waar mijn Fuelband gedurende de dag om mijn pols hangt, of de Fitbit in mijn broekzak zit, ligt mijn telefoon vaak stil op mijn bureau. De loopjes binnen kantoor of een snelle boodschap vallen in dat geval buiten de metingen. In het geval van de dames verblijft de telefoon vaak in een (hand)tas. Ook dit heeft zo zijn invloed.

Nog schrijnender zal het verschil in metingen zijn wanneer het er om gaat: in de sportschool. Tijdens mijn test met Striiv bezocht ik de lokale sportschool om mijn rondje cardio te tracken. Op het elastiek van mijn sportbroek klikte ik ter vergelijk de Fitbit.

Wie vaker in de sportschool komt zal het herkennen: je klimt op de cross-trainer, zet je flesje water in de houder, kiest je muziekje op iPhone en legt hem vervolgens in het daarvoor bedoelde bakje van het trainingsapparaat. Stil. In het geval van Striiv kon ik handmatig de data invoeren na mijn work-out, maar dat mist een beetje zijn doel.

De problematiek van nu zijn uiteraard de kansen van morgen. Er worden steeds betere resultaten gehaald als het gaat om de levensduur van batterijen en ook qua kwaliteit van hardware komt de lat steeds hoger te liggen.

De zoektocht naar een alles-in-een oplossing is zeker een interessante en zal ons vast nog een aantal schitterende concepten brengen. Ben je op zoek naar een globale meting van je activiteiten zonder al te veel bijkomende kosten en heb je genoeg momenten om je smartphone aan de lader te hangen? Overweeg dan zeker apps als Striiv en Moves.

Maar kun je een paar tientjes missen, kijk dan even naar de instapmodellen van bijvoorbeeld Fitbit. Voor nu.

(afbeelding via The Verge)