Maak je eigen landkaart met Mapbox

De atlas is voor velen van ons de eerste kennismaking met datavisualisatie. De Grote Bosatlas en de fraaie jaren vijftig poster met de Nederlandse provincies in het klaslokaal. Landkaarten zijn een bron van informatie en inspiratie. Mapbox biedt een mooie oplossing om je eigen landkaart te maken. Naast de grote broer Google is er namelijk het OpenStreetMap initiatief. Deze kaart van de wereld wordt door mensen gemaakt, in plaats van zelfbestuurbare auto’s. De data van OpenStreetMap is vrij te gebruiken onder een opensource licentie.

Je kunt op de site direct een eigen landkaart samenstellen op kleurstelling, diepte, gebruik van terreindata (bergen en dalen) en je eigen pins plaatsen. Deze kaart kun je daarna gebruiken op je eigen site of in een eigen applicatie. Uiteraard heeft Mapbox hier een betaalplan aan gekoppeld. Het fraaie van Mapbox is dat je direct aan de slag kunt met de editor zonder eerst een account te maken. Zo kun je eenvoudig uitvinden of de applicatie geschikt is voor je doeleinden.

Zo zijn er al wat innovatieve toepassingen van de kaartdata zoals je op hun blog kunt lezen. Van het gebruik bij evenementinformatie tot en met een nieuw soort datatracker om je bewegingen gedurende de dag via je iPhone bij te houden. Met de geintegreerde ontwerpstudie TileMill kunnen journalisten, onderzoekers, kunstenaars en webdesigners direct aan de slag met cartografie en datamapping. Mapbox is de moeite van het proberen waard als je aan de slag wilt met landkaarten en datavisualisatie.