Het daadwerkelijke formaat van Big Data

Ik ben nog uit de tijd van de 1.44mb floppy disks (waar je er 12 van nodig had voor een softwarepakket of game), dus het is zelfs voor mij af en toe suizen met de oren als het gaat om de daadwerkelijke formaten van data stromen deze dagen. Petabytes, Exabytes, Zettabytes en jawel, zelfs de Yottabyte glooit al aan de horizon. Maar hoe groot is big dan, fysiek gezien?

Dat het hard is gegaan met onze data creatie in de laatste jaren, mag intussen duidelijk zijn. Volgens IBM is meer dan 90% van de wereldwijde data in de afgelopen 2 jaar gemaakt (laat die even inzinken) en volgens Google topman Eric Schmidt creëren we elke twee dagen evenveel informatie als we deden tussen het onstaan van de mensheid en 2003. Ook die mag even inzinken.

Het zorgt voor hele nieuwe dillema’s, zoals het daadwerkelijk opslaan van al die informatie. Onderstaande infographic probeert een idee te geven van de fysieke hoeveelheid data die we momenteel met zijn allen genereren. Terwijl ik hem bekeek moest ik weer denken aan de vraag die Frank Meeuwsen ooit inzond naar NRC Next: “is een lege harde schijf lichter dan een volle harde schijf?“.

Neem onderstaand plaatje met een korreltje zout, maar een idee geeft het zeker wel. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.