The Beautiful Table geeft klassieke voetbal ranglijst een nieuw jasje

Tijdens SXSW vorige week viel mijn oog op het beeldscherm van de laptop van mijn buurman gedurende een sessie. Op zijn scherm had de beste man een overzicht van voetbalclubs en een serie kleurrijke iconen. Geintrigeerd ging ik op zoek naar wat het kon zijn. Het bleek “The Beautiful Table” te zijn, een nieuwe manier van voetbalranglijsten inzichtelijk maken.

De vernieuwende manier van ranglijsten tonen is een project van designer Jon Ferry, een Amerikaan bezeten van voetbal. “I wondered if how we communicate basic football information such as standings, results, and schedule could be improved through design.“, aldus Ferry. En dus ging hij aan de slag met pen, papier en later Mac en code!

Ferry was tamelijk ambiteus: hij wilde de ranglijst, uitslagen en komende wedstrijd per club graag in één overzicht tonen zonder data in te leveren op de huidige standaarden. Belangrijkste voor hem was dat het niet zomaar een random kleurplaatje werd: “No visual treatment for the purpose of aesthetics only. Visual treatments must be essential.

barca12

Toegegeven, het ziet er lekker uit en het werkt verrassend goed. Toch mis ik een beetje het direct vergelijken van winst/gelijk/verlies in een oogopslag, dat is nu iets meer verstopt in de verschillende kleurtinten. Maar: een zeer verdienstelijke poging en de site zou (mits de spatiëring wordt gefixt) best mijn go-to pagina worden om de standen in te zien. Althans, als Ferry snel de Eredivisie toevoegd dan!

(afbeelding van Lionel Messi via FCBarcelona.com)