Data visualisatie toont duizenden doden door vuurwapens in VS sinds december 2012

In de Verenigde Staten woekert de discussie rondom het wel 0f niet verbieden van vuurwapenbezit voort. Aanleiding blijft in de publieke opinie nog altijd het verschrikkelijke bloedbad op de Sandy Hook Elementary School in december vorig jaar, maar ondertussen blijven er slachtoffers vallen. Duizenden, intussen alweer.

Voor velen zullen de beelden van 14 december 2012 voor altijd op het netvlies blijven staan. De dag dat er op de Amerikaanse basisschool Sandy Hook liefst 26 mensen (waaronder 20 kinderen) om het leven kwamen. Het zorgde voor een golf van verontwaardiging en een open aanval op het wettelijk toestaan van wapenbezit.

Iets meer dan 100 dagen later is er nog maar weinig verandert. Geen totaal verbod, maar een “aanpassing van de reglementen“, nog altijd een overgroot deel van het land dat vóór legaal wapenbezit is en nog altijd doden door vuurwapen. Honderden, duizenden.

Volgens de laatste statisieken ongeveer 2300, zo blijkt uit deze data visualisatie van Huffington Post. Wie verwacht dat steden als New York of Los Angeles hoog scoren, zal verrast worden: tot op heden is Chicago de meest vuurwapengevaarlijke stad met 71 slachtoffers in 100 dagen.

Nog opvallender? In de Verenigde Staten is er sinds die 14e december geen enkele dag voorbij gegaan zonder een slachtoffer van vuurwapens.
huffpo_dataviz