Tien tips om je dagelijkse aantal stappen te halen met Fitbit

Het werd me gisteren tijdens de opening van de “Live”-week van Appril nog maar eens duidelijk: de Fitbit is een hot item deze dagen. Maar hoe haal je nu het maximale uit het gebruik van je Fitbit. Of eigenlijk: uit jezelf? We zetten 10 tips om je aantal stappen per dag te halen op een rij!

Misschien is de grootste kracht van de Fitbit nog wel zijn eenvoud. Mensen die een modelletje hebben zijn razend enthousiast en mensen voor het eerst kennis maken met de slimme stappenteller snappen het meteen.

Nu ben ik zelf geen keiharde streber en ga ik niet dagelijks de strijd aan met mijn vrienden die ook gebruik maken van de Fitbit (voor mij is Fitbit nog steeds een perfecte aanvulling voor Foodzy), maar ik merk toch dat ik mezelf een aantal dingen heb aangeleerd in de loop der tijd.

Ik haal er niet dagelijks de 10.000 stappen mee, maar mijn gemiddelde per maand komt daar wel heel dicht bij in de buurt. Tien tips:

1. Loop een stukje om naar je werk
Als je, zoals ik, in de ochtend en aan het eind van de dag naar je werk loopt, ga dan tien tot vijftien minuten eerder van huis en loop een stukje om.

2. Ga elke dag voor of na de lunch een blokje om
Voor veel mensen al de gewoonste zaak van de wereld, maar maak een wandeling voor of na je lunch. Frisse lucht doet je goed en de stappen tellen weer mee!

3. Kies voor het toilet op de grootst mogelijke afstand van je werkplek
Deze zal niet voor iedereen gaan vliegen, maar als je de mogelijkheid hebt, kies dan niet voor de dichtsbijzijnde pot. Mis ook niet de kans op bonuspunten (extra trappen lopen) door op een andere verdieping te gaan!

4. Probeer gemiddeld 1x per uur een kort wandelingetje te maken
Als deskjockey kan het zomaar zijn dat je 8 of 9 uur lang haast stil achter je bureau zit. Niet alleen fysiek niet goed, ook mentaal is het goed om af en toe even op te staan en een paar passen te maken. Naar de koffieautomaat bijvoorbeeld. Of om een glas water te halen. Nee, niet naar de snoepautomaat wandelen!

5. Stop met (zinloos) e-mailen, loop even naar je collega!
Bijna dagelijks zie ik mensen op sociale media klagen over de verschrikkelijke hoeveelheden e-mail die ze ontvangen. Een groot deel kun je echter ook oplossen door even snel langs te wandelen en het te vragen. Ook weer goed voor de werksfeer trouwens, dat stukje intermenselijk contact!

6. Vergeet de lift
Echte klappers maken doe je door je dagelijkse momentje in de lift te vervangen met de trap. In de loop der tijd zul je merken dat je dit ook buiten je dagelijkse routine de voorkeur gaat krijgen. Wel even goed kijken hoe hoog je precies moet natuurlijk!

7. Wandel om de tijd te doden
Ik geloof dat iedereen deze zin wel eens voorbij heeft horen komen op kantoor: “Hij of zij begint altijd te ijsberen door het kantoor, zodra zijn of haar telefoon gaat”. Top! Sjok vooral wat rond tijdens het telefoneren als dat kan. Of tijdens het wachten op de waterkoker, ook zo’n momentje.

8. Sta niet stil op het perron
Ga je met de trein? Sta dan niet stil op het perron maar maak een langzame wandeling over het perron.

9. Daag je vrienden uit
Mijn grootste vooruitgang maakte ik in de beginperiode, waarin ik wel de uitdaging aanging om beter te presteren dan mijn vrienden en collega’s met een Fitbit…

10. Daag jezelf uit
…maar tegelijkertijd is het nog steeds belangrijk dat ik de lat voor mezelf steeds een stukje hoger leg. Probeer een doelstelling te bereiken en bepaal dan weer een nieuwe: wanneer je 8.000 stappen haalt, hoog je het voor de volgende maand op met 10%. En de maand er op weer 10%, etc.

Tien tips, sommige misschien makkelijker te realiseren, sommige wellicht zo voor de hand liggen dat je ze over het hoofd had gezien. Mijn persoonlijke 11e tip is hardlopen. Minimaal twee keer in de week de hardloopschoenen aantrekken zorgt voor een behoorlijke boost van je maandelijks gemiddelde!

Walk on! Heb jij nog goede tips? Deel ze in de comments hieronder.