Speculatieve animatie toont impact van opwarming van de Aarde op zeespiegel

Van Amsterdam naar Londen wandelen. Het zou een gevolg kunnen zijn van een dalende zeespiegel, al moeten we door de opwarming van de Aarde rekening houden met het omgekeerde geval. Interaction designer Benedikt Groß speelde met wat ruwe data en maakte een tamelijk schokkende animatie.

Wie de animaties van Groß bekijkt zal zich al snel realiseren dat de gevolgen zoals de Duitser ze schetst natuurlijk veel groter zijn dan dat de huidige rekenmodellen voorspellen. Toch is het werk van de designer niet uit de duim gezogen.

“When I showed the animations to others, I was asked quite a few times whether this simulation is accurate? Short answer is “yes” in a rough way, especially for the large scale changes like the ones I am showing in the animations.”, alsdus Groß. Hij heeft zijn animaties gebaseerd op data van het Scripps Instituut voor Zeekunde.

Deels de waarheid dus, maar Groß haast zich om alvast te vertellen dat we er als Nederland niet best vanaf komen in zijn calculaties. Dat heeft natuurlijk alles te maken dat we onder zeeniveau liggen en dus al bij de eerste de beste verhoging diep blauw gekleurd raken.

Prikkelend is het in ieder geval wel!