FBI en politie maken gebruik van crowdsourced data bij onderzoek in Boston

Mocht je bij het horen van het verschrikkelijke nieuws van de dubbele explosie in Boston direct naar CNN zijn geschakeld, was het je wellicht al opgevallen. Naarmate de tijd verstreek kwamen er meer en meer foto’s en videos binnen uit andere invalshoeken. Eerder vandaag werd bekend dat ook de FBI en de politie met deze bronnen aan de slag zal gaan.

Luttele seconden na de explosies werden sociale kanalen als Facebook, Twitter, Instagram, Vine en YouTube overspoeld met beeldmateriaal. Een enorme bron aan informatie, zo legt een woordvoerder van het onderzoeksteam uit:

We’d like to review any type of media, to include video and photographic evidence of the attack that killed three and injured more than 150 people

En dus is er een speciaal team bezig met het verzamelen van alle online materialen rond de explosies. Want naast dat het team intussen alle veiligheidscamera’s heeft leeggehaald en alle pers zijn beelden beschikbaar heeft gesteld, wil men een zo’n breed mogelijk “mosaïc” van het plaats delict hebben.

Overigens haasten de woordvoerders zich om te benadrukken dat het hier gaat om het crowdsourcen van informatie en niet het onderzoek zelf. Dat kan namelijk leiden tot ongemakkelijke situaties en zelfs een heuse heksenjacht zoals we vorig jaar zagen bij het schietincident in Newton.

Volgens de onderzoekers was de straat in de uren voorafgaand aan de marathon nog brandschoon, maar wordt de veiligheid poreuzer naarmate er meer toeschouwers zich in rond de finish verzamelen. Het maakt ooggetuigen en hun smartphones daarom des te belangrijker.