Hoe tennissers tijdens Wimbledon beter konden presteren dankzij IBM Slamtracker

Voor elke wedstrijd op een groot toernooi bereid een professionele sporter zichzelf zorgvuldig voor. In het geval van een tennisser, heb je het dan bijvoorbeeld over een grondige analyse van je eigen lichaam en vorm, het speelveld, weersomstandigheden en uiteraard de speelstijl en resultaten van je tegenstander. Op basis van al deze informatie bepalen sporters hun gameplan, en vaak ook nog een plan B, in het geval dat plan A faalt.

In die voorbereiding gaat een hoop tijd zitten, met name de analyse van een tegenstander. In tegenstelling tot in de Formule 1, waar rondetijden, duur van een pitstop en aantal liters benzine al jarenlang live gemonitord worden tijdens een wedstrijd en bepalend zijn voor de strategie, was een tennisser tot voor kort veelal aangewezen op het vooraf bekijken van de wedstrijden van anderen om op basis van voortschrijdend inzicht een tactiek te bepalen.

Dat lijkt nu ook in de tennissport langzaamaan te gaan veranderen. Tijdens Wimbledon vorige maand lanceerde hoofdsponsor IBM dit jaar het zogenaamde Slamtracker dashboard, een big data analytics tool waarop coaches en spelers precies alle resultaten van andere wedstrijden real time inzichtelijk werden gemaakt, maar ook de data van 8 eerdere Wimbledon toernooien.

Door gebruik te maken van IBM’s predictive analytics technologie (beter bekend als SPSS), was Slamtracker in staat een voorspelling te doen van de beste strategie om een match op Wimbledon 2013 te winnen tegen een specifieke tegenstander. In een analyse van meer dan 41 miljoen data points werd voor elke wedstrijd gezocht naar bepaalde patronen in de speelstijl van elke speler. Uit elke analyse volgden drie key performance indicators die, indien goed in de praktijk gebracht, voor een winst zouden kunnen zorgen. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het laag of juist hoog houden van het percentage van een set waarin je aan service bent. Of het winnen (of juist verliezen) van zoveel mogelijk punten als gevolg van een fout van de tegenstander.

slamtracker2

Tijdens de wedstrijd, konden de coaches en spelers ook realtime volgen hoe de match zich punt voor punt ontvouwde, en waar de strategie zo nodig moest worden bijgesteld. Na afloop konden ook kijkers thuis de data bekijken op de IBM Slamtracker website, waar de tool nu nog steeds te bekijken is. Een uitgebreidere data analyse van Wimbledon door IBM is te bekijken op Wimbledon Insights.