Man filmt een jaar lang elke dag 1 seconde van zijn leven

Zelf gebruik is nu al ruim een half jaar lang de Nederlandse app ‘Room for Thought‘, waarmee je elke dag op een willekeurig moment gevraagd wordt om een foto te maken. Dat resulteert in weinig relevante kiekjes van de dag: Het grootste deel van mijn week slijt ik immers toch achter een computer op mijn werk, afgewisseld met zo nu en dan een borrel, feestje of luie televisieavond.

Wat ik aardig vind aan dat concept is dat het ons – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Instagram en Facebook – wijst op de minder mondaine kant van ons bestaan. De waan van de dag is geen aaneenschakeling van heerlijke gerechten, drankjes op het terras, knappe plaatjes van onze kids of uit je dak gaan met vrienden. Tussen al die leuke dingen door rij je vaak genoeg op je fiets door de stortregen, spendeer je uren achter een laptop, TV of in de auto, doe je je administratie of sla je een ongezonde snelle hap achterover. Niks glamorous fotofilter, dat is ook ons dagelijks leven.

Maar wie zegt dat je moet ophouden met foto’s als je dat ook kan filmen? De Amerikaan Matt Skuta nam zich afgelopen januari voor om de soberheid van zijn leven elke dag in 1 seconde te gaan vastleggen met een videocamera. Alhoewel het pas augustus is, heeft hij nu een eerste versie van de video gepubliceerd met korte shots van alle dagen in 2013 tot aan nu. Geen spektakel, maar een buitengewoon saai filmpje eigenlijk. Of zoals 1 van de YouTube commenters terecht opmerkt: ‘Football, dogs and iMax’.