Wat kunnen we morgen tijdens Apple’s event verwachten (en wat niet)?

Terwijl de IFA zijn laatste dagen in gaat en Berlijn daarna weer langzaam aan zichzelf wordt, zet Apple morgen – en wellicht de dagen erna – San Francisco in vuur en vlam. Want tijdens het speciale persevent in Californië zal ‘s-werelds grootste merk absoluut een aantal nieuwe producten lanceren. Maar krijgen we echt vuurwerk?

Dat Apple morgen nieuwe producten gaat lanceren, staat buiten kijf. De vraag is echter welke producten dat zullen zijn en in hoeverre we CEO Tim Cook’s beloofde vuurwerk in het najaar serieus moeten nemen. Een korte opsomming van mogelijkheden.

iOS 7

Een gelekte mail en een straf tempo van opvolgende beta’s maakte de afgelopen weken wel duidelijk dat iOS 7 tijdens het event morgen zal worden gelanceerd.

Onze inschatting is dat het besturingssysteem niet direct uitgerold gaat worden, aangezien Apple nog geen “Golden Master” van hun developement pakket XCode heeft uitgerold. Dit gebeurt vaak 2 weken voor de grootschalige uitrol, dus het vermoeden is dat we eind september, begint oktober aan de download kunnen.

ios7

Nieuwe iPhone(s)

Niet één, maar twee “nieuwe” iPhones worden er morgen door de verzamelde pers geanticipeerd. Als alle geruchten kloppen, komt Apple niet alleen met een zogenaamde S-versie van de iPhone5, maar kondigt het morgen ook een 5c versie aan van de smartphone.

Deze plastic variant van de iPhone moet Apple vooral helpen bij het scoren van een groter marktaandeel in China, waar het Amerikaanse merk met de dure iPhone weinig weerstand kan bieden tegen het goedkopere geweld van marktleider Samsung.

De belangrijkste en meest aanhoudende geruchten rond de nieuwe iPhone 5s zijn een vingerafdruk-scanner, een optie om slow-motion video’s te schieten, een dubbele LED als flits en een champagne/gouden variant.

new-iphone-5c

OS X Mavericks

Tijdens het afgelopen WWDC wist Apple veel handen op elkaar te krijgen met de nieuwste versie van hun desktop besturingssysteem OS X: Mavericks. Zoals ook bij iOS 7 geldt dat de updates de afgelopen weken in rap tempo volgde en dus een officiele aankondiging met datum het logische gevolg lijkt. Eveneens gelijk met iOS 7 is het zo dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de software direct te downloaden zal zijn.

One more thing

Komen er nieuwe iPads? Kleine kans. Nieuwe Macs of Macbooks? Die kans is een fractie groter om de doodsimpele reden dat bijna alle producten behalve de Air’s toe zijn aan een update van de chipset, maar het is nog steeds de vraag of het zover komt. Wel is het voor de hand liggen dat Apple met een concrete datum komt voor de verkoop van de nieuwe Mac Pro.

De grootste vraag is natuurlijk of er nog een echte grote verrassing uit de hoge hoed van Tim Cook en de zijne komt. Volgens Cook zou de Amerikaande gigant snel op de markt komen met “producten die je van je sokken blazen”, maar het is sterk de vraag of dit al het moment is waarop we ons zorgen moeten maken over onze sokken.

ciccare_iWatch_concept_iOS7-540x292

Afgaande op de geruchtenstroom van de afgelopen weken, bestaat de kans dat Apple op de proppen komt met hun vernieuwde visie op televisie, maar gezien het aantal concrete lekken van bijvoorbeeld hardware, lijkt die kans klein. Ook een aankondiging de veelbesproken iWatch, Apple’s smartwatch, lijkt onwaarschijnlijk.

Hoewel ik nog steeds vermoed dat Apple de hardware voor een smartwatch al een heel eind op orde heeft en de overstap van Jay Blahnik vooral te maken heeft met software, is het wellicht nog te vroeg om nu al een officiële aankondiging te doen van zo’n device.

Daarentegen is tijdens IFA in Berlijn deze week wel duidelijk geworden dat het bal geopend is, qua smartwatches, dus de vraag is hoe lang Tim Cook op zijn vingers kan bijten zonder al te veel achterstand op te lopen.

Zoals altijd bij een persevent van Apple blijft het bij veel (onderbouwt) giswerk en vooral: afwachten.

Het event is alleen toegankelijk voor leden van de pers en zal niet voor groot publiek via live stream te volgen zijn. Opvallend genoeg kiest Apple er ook voor om het event de dag erna nog eens dunnetjes over te doen voor de Chinese markt, dat heeft natuurlijk alles te maken met tijdsverschil, maar met name dat marktaandeel waar men op aast.