Geen Personal Coach meer nodig met nieuwe sporthorloges van Garmin

Garmin heeft nieuwe hardloophorloges geïntroduceerd. Het nieuwe GPS horloge van Garmin is dun, licht en heeft een kleurenscherm. Garmin belooft met deze nieuwe horloges de meest geavanceerde technologieën die een personal coach overbodig maken.

Zo helpen de Garmin Forerunner 220 en 620 onder meer de loper met het volgen van renschema’s. Loopt iemand te snel of te langzaam voor een bepaald schema, dan trilt het horloge om te laten weten hoe het anders moet. Als de sporter een intervalschema volgt, kan het horloge melden wanneer de loper moet wandelen, en wanneer de loper moet rennen. De Forerunner stopt automatisch met meten als de loper stil staat, bijvoorbeeld bij een kruispunt, en gaat vanzelf weer verder als de loper weer in beweging komt.

Beide versies van het horloge houden gegevens bij van langst gelopen afstand, snelste tijd over een kilometer, snelste vijf kilometer en alles wat je verder nog kunt bedenken. Het is namelijk mogelijk om zelf aan te geven welke PR’s het horloge bijhoudt. Als je een PR verbetert, krijg je een melding met felicitaties. Garmin hoopt met dit ‘coachen’ door de horloges hardlopers te stimuleren om net even dat stapje extra te zetten.

Deze basisfuncties zijn beschikbaar op zowel de 220 als de 620. De Forerunner 620 heeft nog wat meer functies dan de 220. Zo meet de 620 onder andere de maximale hoeveelheid zuurstof die je binnen kunt krijgen, voorspelt het hoe lang je over een race gaat doen en geeft het aan hoe lang de verwachte hersteltijd is na een lange race. Ook meet de 620 de cadans van de loper, oftewel het aantal stappen per minuut en hoe lang een voet op de grond staat (bij professionele hardlopers is dit meestal minder dan 200 milliseconde).

De Forerunner 220 kost 250 dollar, de Forerunner 620 is verkrijgbaar voor 400 dollar. Hoewel het oorspronkelijk GPS en dus horloges voor buiten zijn, werkt het horloge ook binnen op de loopband. Kijk hier voor een overzicht van alle functies.