Deze 8 dingen wist je nog niet van Samsung’s Galaxy Gear

Komende woensdag moet hij dan eindelijk in de winkel liggen: Samsung’s smartwatch Galaxy Gear. Het slimme horloge werd begin deze maand gepresenteerd tijdens de IFA en met overwegend positieve feedback ontvangen. We hebben er natuurlijk uitvoerig over geschreven, maar we zetten nog één keer de 8 belangrijkste wapenfeiten van de Gear voor je op een rijtje!

1. Meer dan 70 apps bij launch

In de uren na afloop van die eerste lancering in Berlijn werd er natuurlijk veel geschreven over het design en de functionaliteiten van het slimme horloge. Wat minder benadrukt werd, is het feit dat Samsung de doelstelling heeft om liefst 70 apps voor de smartwatch beschikbaar te stellen.

2. Dezelfde sensoren als je smartphone

In het kleine apparaatje zit veel power verpakt: het horloge vinden we dezelfde sensoren als die je terug vindt je smartphone. Hoewel een kompas ontbreekt, zijn accelerometer en gyroscope wel present.

3. API’s

De Gear draait op een speciale versie van Android 4.3 en krijgt zoals gezegd de beschikking over tal van apps. Los van de introductie van een nieuw formaat Android app, is Samsung echter ook van plan om een geheel eigen API voor de hardware van de Gear beschikbaar te stellen. Apps zouden hierdoor makkelijk gebruik moeten kunnen maken van camera, sensoren en connectiviteit.

4. De polsband is een technisch hoogstandje

Hij ziet er bonkig uit en de 1.9MP camera is nou niet bepaald wat je noemt ‘sierlijk verwerkt’ in de polsband van de Gear. Maar vergis je niet: het flexibele bandje is een hoogstandje, waar niet alleen een camera, maar ook een speaker in zit verwerkt. Het maakt het dan weer wel lastig om even een bandje te vervangen, in geval van defect of modekriebels.

5. Opladen met een tik op het touchscreen

Gezien de energievretende features van Samsung’s slimme horloge zul je het haast dagelijks moeten opladen. Dit gebeurt via een speciale docking station, die eigenlijk een soort wekker van je horloge maakt. Koppelen met dit docking station en het laden beginnen gaat vrij gemakkelijk: zet je smartwatch op de stand en tik op het touchscreen. Middels NFC maakt je horloge verbinding met de stand en begint het opladen en synchroniseren.

6. Je kunt een telefoontje ‘wegdrukken’ door je hand over het horloge te leggen

Op het moment is het alleen nog mogelijk om de Galaxy Gear te koppelen met een Galaxy Note 3, maar in de nabije toekomst zal het horloge kunnen koppelen met meerdere smartwatches van het Koreaanse merk. Notificaties van bellers op je telefoon komen dan ook binnen op je display, waarbij je direct kunt beoordelen of je het gesprek wil beantwoorden of niet.

Een gesprek weigeren ofwel ‘wegdrukken’ doe je vervolgens door je handpalm over het horloge te leggen. De smartwatch herkent dit signaal en zal het telefoontje omleiden naar je voicemail.

7. Samsung gaat meer draagbare technologie produceren

Tijdens de IFA was het team van Samsung, in dit geval Ryan Bidan, directeur Product Marketing voor Samsung Mobile, over één ding duidelijk: de Gear is slechts een eerste stap in een brede range van nieuwe wearables die het Koreaanse merk wil gaan lanceren. “Will there be additional Gear devices and wearables in our future? Sure, essentially  you could put it anywhere. It’s a screen with some tech behind it.”, aldus Bidan.

8. Waarom deze smartwatch een kans van slagen heeft.

Voor, tijdens en na afloop van Samsung’s aankondiging is er nog lang gediscussieerd over de kans van slagen van de Galaxy Gear. Vooralsnog lijkt het een gelijkspel, want hoewel de Gear in vele opzichten een fikse stap vooruit is ten opzichte van Microsoft’s Spot of Sony’s SW2, lijken prijs, design en daadwerkelijke functionaliteit een massaal succes nog enigszins in de weg te staan.

De Galaxy Gear is vanaf woensdag 25 september te koop en komt op $299, £299 óf € 299. Yup.