IBM wil met Watson tekort aan dokters oplossen

IBM Watson

De supercomputer Watson van IBM werd in 2011 bekend door zijn tegenstanders in Jeopardy! overtuigend te verslaan. Erg leuk om te zien, maar wat voor nut heeft dit in de echte wereld? IBM wil nu Watson gebruiken om een dringend probleem op te lossen: het aankomende tekort aan artsen en doktors.

Met digitalisering van patiëntendossiers, is er steeds meer data beschikbaar voor dokters. Dit kan betere diagnoses opleveren, maar het kost ook meer tijd om door alle data heen te werken. Watson zou hier in kunnen springen en snel een korte samenvatting kunnen maken van de belangrijkste gegevens.

Als alles goed functioneert, zou Watson volledige analyses kunnen maken en diagnoses kunnen stellen. Dit bespaart de dokters tijd. Ziekenhuizen kunnen hierdoor meer patiënten behandelen, ook al zullen er in de toekomst minder dokters zijn.

Watson is als proef geplaatst in het het ziekenhuis Cleveland Clinic. Hier werkt de computer aan analyses van de gegevens van een patiënt. Watson is een soort digitale doktersassistent.

Voorlopig wordt Watson alleen gebruikt op het moment dat een arts al een besluit genomen heeft om te kijken hoe goed Watson in kan schatten wat voor behandeling iemand nodig heeft. Dokters die werken met de computer geven aan dat het meestal klopt. “It doesn’t work every time, but it’s getting better,” zegt dr Neil Mehta, één van de artsen die meewerkt aan het project.

Om tot een goede analyse te komen, doorloopt Watson het volgende proces:

10173949393_5a52e52a42_oKlik op de afbeelding voor een groter formaat.