Vliegende poetsrobotjes winnen Electrolux Design Lab 2013

Driewerf hoera voor de winnaar van de Electrolux Design Lab 2013: Mab! Mab – we schreven er al eerder over – bestaat uit een bolvormig moederschip met 908 (!) zelfstandige mini-robots die uitvliegen om je huis te poetsen. De minivliegers nemen water en schoonmaakmiddel vanuit het hoofdstation mee de lucht in, scannen op vuil, soppen de boel waar nodig schoon om zich vervolgens weer braaf te melden in het moederschip. De poetspiloten kunnen desgewenst ook luchtverfrissers sproeien.

Meesterbrein achter Mab is de Colombiaanse designstudent Adrian Perez Zapata, die er een prijzenpot van (slechts?!) 5000 euro mee wint en een stage van een halfjaar bij Electrolux Design Labs.

2e Prijs voor Atomium
Wie bij vlagen behoefte heeft aan een Brad Pitt van rijst, kebab en een likje sambal, of een drie-gangen-lunch in de vorm van een monstertruck; haal je hart op aan Atomium, een concept van de hand van studente Luiza Silva. Deze 3D-printer kan op atoomniveau voedsel printen in een door jouw geschetste vorm. Of je Brad Pittig of je eetbare monstertruck snel realiteit wordt, is nog maar zeer de vraag. Maar het idee heeft in elk geval de tweede prijs gewonnen.

3e Prijs voor Breathing Wall
De muren hebben al sinds mensenheugenis oren, en straks ook kieuwen. Als het tenminste aan de Koreaanse student Jeabyun Yeon ligt. Yeon heeft de derde prijs van de Electrolux Design Lab 2013 in de wacht gesleept met zijn Breathing Wall. De luchtfilterende muur ademt zichtbaar met je mee, past zijn kleur aan op je stemming en verspreidt zelfs een sfeerverhogend geurtje.