Draadloos oplaadbare elektrische auto dichterbij dankzij experiment Volvo

Binnenkort je nieuwe Volvo C30 Electric opladen zonder dat er een snoer aan te pas komt? Met een techniek die je kent van je speelgoed racebaan is dat idee dichterbij dan je denkt. Volvo heeft de eerste succesvolle tests er intussen opzitten.

De afgelopen twee jaar was de Volvo Car Group onderdeel van een team dat bij onze zuiderburen bezig is geweest om het opladen van elektrische voertuigen middels inductie lading. Hierbij wordt de auto opgeladen zonder dat er een stekker aan te pas komt.

Inductie lading ken je misschien nog wel het beste van die oude speelgoed  racebanen, je elektrische tandenborstel of de oplaadmatjes die onder andere Duracell aanbiedt voor je smartphone of MP3 speler. Bij inductie laden wordt er gebruik gemaakt van een electromagnetisch veld om energie tussen twee objecten te verplaatsen, in plaats van een snoer.

With inductive charging, you simply position the car over a charging device and charging starts automatically. We believe that this is one of the factors that can increase the customer’s acceptance of electrified vehicles

Tijdens het onderzoek, bekostigd door de Vlaamse regering en met deelname van Van Hool en Bombardier naast Volvo, werd duidelijk dat middels deze nieuwe draadloze techniek, de Volvo C30 Electric binnen 2,5 uur volledig kon worden opgeladen.

volvo_inductie_laden_uitleg

De Zweedse autofabrikant is bijzonder in zijn nopjes met de uitkomst van het onderzoek. Niet alleen betekent het dat er minder ‘straatvervuiling’ hoeft plaats te vinden in de vorm van oplaadpalen, het geeft Volvo ook weer energie om de productie van electrische auto’s op te schroeven.

Daarbij speelt overigens een samenwerking met electronicagigant Siemens een belangrijke rol: zij ondersteunen de Zweden bij het verder optuigen van electrisch rijden, electronica in de voertuigen en de diverse oplaadtechnieken.