Een perfecte pizza: de wiskundige formule

Hoe ziet de perfecte pizza eruit? Dikke bodem of een dunne bodem? Een grote rand of een dunne rand? Vanaf nu is er geen discussie meer mogelijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgerekend welke pizza de pizza is en wat de beste verhouding bodem-topping is.

Dr. Eugenia Cheng, een theoretisch wiskundige, heeft hier onderzoek naar gedaan. Haar conclusie: het hangt allemaal af van de korst. In haar onderzoek kwam aan het licht dat er een directe correlatie is tussen de grootte van de pizza en de eetervaring. Hoe groter de pizza, hoe verder de ingrediënten uit elkaar liggen met minder ingrediënten in iedere hap. In een kleinere pizza liggen de champignons, ananas en ham dichter bij elkaar en heeft iedere hap meer smaak.

3020293-inline-50022508ea9b8bc3d9656b47b0e0b3e84b58ce7wm

Een kleinere pizza heeft vaak een dikkere rand dan een grotere pizza, zoals te zien is in de afbeelding. Hierdoor liggen op de kleine pizza vaak alle ingrediënten op elkaar en wordt de buitenkant verspild. Ook wordt door de grote stapel ingrediënten op een plek de bodem slap en nat. Niet lekker meer dus.

Engelse pizzaketen PizzaExpress, de opdrachtgever van dit onderzoek, heeft op basis van dit onderzoek haar recept aangepast. Voor iedere pizza wordt nu 15 gram meer deeg gebruikt. Hierdoor krijgen de pizza’s een krokantere korst en kan de topping over het hele oppervlak verspreid worden.

Eerder heeft Cheng al onderzoek gedaan naar de beste Oreo en de beste clotted cream-jam- scone verhoudingen. Door praktische voorbeelden te geven, hoopt ze wiskunde interessant te maken voor iedereen.