‘GPS kogels’ helpen politie bij het achtervolgen van verdachte voertuigen

Een ingebouwd kanon in een auto die kogels met een GPS tracker af kan schieten op andere voertuigen. Het lijkt rechtstreeks uit een James Bond-film te komen maar word toch echt al toegepast in de VS. Het moet de politie helpen tijdens achtervolgingen op hoge snelheid.

Het systeem in kwestie heet Starchase en bestaat uit twee componenten: een ‘kogel’, voorzien van een GPS-module, die middels een ‘kanon’ op luchtdruk op de voorkant van een politieauto kan worden afgevuurd.

starchase-470

Wanneer de agenten in een achtervolging terecht komen, kunnen zij de tracker afvuren op het verdacht voertuig en wordt het GPS signaal direct zichtbaar op computers en mobiele apparaten. Hierdoor kunnen hulptroepen sneller bijschakelen en kunnen de agenten ter plaatse zich beter richten op de achtervolging in plaats van het constant doorgeven van de route.

Daarnaast kunnen andere mensen op basis van de real-time informatie beter inspelen op de achtervolging: het sluiten van bruggen in de omgeving of omleiden van verkeer om ongelukken te voorkomen.

Helemaal nieuw is Starchase niet: al sinds 2006 is het bedrijf bezig met tests in samenwerking met diverse politieteams uit de Amerikaanse staten Iowa en Florida.

police-car3

De afgelopen jaren is er een positieve verandering te zien in de afloop van sommige achtervolgingen door de straten van die staten, zo geven agenten ook aan dat men er nu vaker voor kiest om de tracker te plaatsen en de verdachte te achtervolgen  op gepaste afstand en zonder sirenes, waardoor het gevaar helemaal geminimaliseerd blijft.

Intussen is er ook wereldwijd interesse ontstaan voor Starchase. Het bedrijf is de samenwerkingen met politie eenheden over de hele wereld aan het opzetten. Het is onbekend of onze Nederlandse politiediensten gebruik maken of gaan maken van de ‘GPS kogel’.