IBM gebruikt Big Data om nieuwe creatieve recepten te bedenken

Computers worden steeds slimmer. Kijk maar naar alle ontwikkelingen die supercomputer Watson doormaakt. Maar kan deze slimheid ook leiden tot creativiteit? Een team van IBM denkt van wel. Daarom heeft het team een programma gemaakt dat gebruik maakt van wiskunde, scheikunde en Big Data om nieuwe, innovatieve recepten te bedenken.

Simpel gezegd, worden er gigantische hoeveelheden data ingevoerd in een computer, die vervolgens berekend wat de lekkerste recepten zijn. Hiervoor zoekt het systeem naar de beste smaak- en geurcombinaties op basis van de moleculaire opbouw van een voedselproduct. Dit leidt tot interessante recepten, zegt Lav Varshney, lid van dit onderzoeksteam, tegen WIRED.

“Some of the recipes that we created ourselves like the Kenyan Brussels sprout gratin, the Caymanian plantain dessert, and the Swiss-Thai asparagus quiche are very good. Others that we did jointly with our partners, the Institute of Culinary Education, like the Spanish almond crescent [afbeelding hieronder] and the Ecuadorian strawberry dessert [afbeelding hierboven] are world-class.”

IBM recept2

In het programma geef je aan welk product je als hoofdingrediënt wilt, je kiest een kookstijl en tenslotte het type maaltijd (bijvoorbeeld een soep of een quiche). Op basis van miljoenen recepten, onderzoeken naar de meest gewaardeerde smaken en de meest gewaardeerde combinaties, gaat de computer op zoek naar een nieuw recept.

Er worden echter niet willekeurig wat ingrediënten bij elkaar gegooid. De recepten worden gemaakt op basis van het foodpairing principe. Dit principe geeft aan welke smaken en welke ingrediënten goed bij elkaar passen.

Vervolgens worden de beste recepten geselecteerd. Dit is een automatisch proces. Voor het onderzoeksteam was dit het belangrijkste component. Varshney zegt: “I think our major contribution has been to show how [..] big data models can be useful not just for creating a billion ideas but for pointing out, say, the ten best ideas.”

De selectie van de beste recepten gebeurt op basis van innovatie en kwaliteit. Om innovatief te zijn, mogen er geen bestaande recepten zijn die sterk lijken op het nieuwe recept. Kwaliteit wordt gewaarborgd door een analyse van de moleculen in het eten. Op basis hiervan wordt bepaald hoe lekker iets ruikt, het meest bepalende component in de smaak van eten.

Dit resulteert in een lijst met de beste recepten. Aangezien het team in overleg is met verschillende grote restaurants en chefkoks, kunnen we de komende tijd misschien wel compleet nieuwe smaakcombinaties verwachten!