Proef thuis de gerechten van kookprogramma’s via een smaaksimulator

Technologie kan ons virtueel dingen laten zien, laten ervaren en zelfs laten ruiken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het nu ook mogelijk is om dingen virtueel te proeven! Onderzoekers van de nationale universiteit van Singapore hebben ontdekt dat het mogelijk is via elektrodes smaken te simuleren.

Om smaken te simuleren sturen de onderzoekers elektrische signalen naar twee elektrodes. De ene elektrode ontvangt een wisselstroom en stimuleert de smaakpapillen. De andere elektrode wordt met behulp van elektriciteit licht opgewarmd of afgekoeld. Deze twee ervaringen samen, leiden ertoe dat je smaken kunt proeven.

Wanneer je de elektrodes allebei op je tong legt, kun je vier smaken proeven. Deze vier smaken zijn zoet, zuur, bitter en zout. De vijfde smaak, umami, is voorlopig nog niet mogelijk.

De elektrodes die de smaken veroorzaken en het apparaat wat de elektrodes bedient, is nog behoorlijk zwaar en onhandig. De onderzoekers zijn bezig dit te verbeteren en het apparaat te verkleinen. Als dit eenmaal lukt, kan deze technologie gebruikt worden om mensen te laten ‘proeven’ van kookprogramma’s op tv of een product van een reclame te kunnen proeven.

Zelf zien de onderzoekers vooral mogelijkheden in games en in de gezondheidszorg. Mensen met bijvoorbeeld diabetes kunnen met deze technologie toch zoete smaken ervaren, zonder dat dit schadelijk voor hen is. In games zou een zoete smaak gebruikt kunnen worden als beloningssysteem en een bittere smaak als je af bent gegaan.

De volgende stap in het onderzoek wordt om te proberen om zowel geur als textuur van etenswaren te stimuleren met dezelfde technologie.

Het hele onderzoek is terug te lezen op de website van The New Scientist en wordt gepubliceerd in het New Scientists tijdschrift.