Notch: geen activity tracker, maar een tracker van precieze individuele bewegingen

Activity trackers overspoelen al de markt en iedere dag worden er weer nieuwe initiatieven en ideeën aangedragen. Iets nieuws brengen valt dan ook niet mee. Notch, de nieuwste tracker op de markt, probeert het toch. De Notch is een draagbare sensor die in staat is specifieke lichaamsbewegingen te volgen.

De Notch is een kleine sensor die nog geen 10 gram weegt. De sensor kan afhankelijk van zijn locatie heel precies de bewegingen van een hand, arm of been volgen. Data van deze bewegingen wordt naar via Bluetooth naar een smartphone gestuurd. Hiermee kun je vervolgens een 3D beeld krijgen van hoe een beweging precies gedaan is.

De sensor kan haptische feedback geven via kleine trillingen. Het is dan ook mogelijk om feedback te kunnen krijgen als je een beweging op een bepaalde manier maakt of als je juist al een hele tijd niet bewogen hebt. Voor de Notch komt ook een API beschikbaar, waardoor deze en andere functies van de sensor veel meer mogelijkheden kan krijgen.

De Notch is door zijn specifieke functie een niche-product. De sensor kan interessant zijn voor sporters, dansers of free-runners. Zij kunnen met deze sensors precies hun bewegingen nakijken en onderzoeken hoe zij zich kunnen verbeteren.

Omdat de Notch zo klein is, kan het apparaatje gemakkelijk in de kleding verwerkt worden. De makers van de sensor spelen hier handig op in door een kledinglijn aan te bieden bij het product. Hierin zijn kleine zakjes en drukknopen verwerkt waarmee de Notch vastgezet kan worden op de kleding.

De start-up is via Kickstarter op zoek naar $100,000. Met nog 42 dagen te gaan, heeft de campagne tot nu slechts $7200 opgeleverd. De sensor is verkrijgbaar voor $49 en zal waarschijnlijk in juli volgend jaar geleverd worden, mocht het zijn doelstelling halen.