‘Meer dan 80% van doktoren gebruikt het internet als bron bij diagnose’


Anno 2013 gebruikt meer dan 80% van alle doktoren het internet als een bron van informatie bij het stellen van diagnoses of bepalen van de behandeling. Dat lijkt een behoorlijk aantal, maar feitelijk is dat aantal sinds 2011 niet veel gestegen. Wel dragen steeds meer artsen een smartphone of tablet bij zich tijdens de behandeling en bespreken patiënten steeds vaker hun eigen bevindingen met de arts.

Liefst 88% van alle ondervraagde artsen gebruikt het internet als informatiebron op elk willekeurig moment in een behandeltraject, terwijl zo’n 48% van hen wekelijks Wikipedia gebruikt als naslagwerk. Zo’n 95% van alle ondervraagde artsen voor bovenstaande animatie maken gebruik van een smartphone of tablet bij het behandelen van hun patiënten.

Opvallend is ook de shift van patiënt naar ‘zorgconsument’, waarbij de patiënt steeds minder schuwen om zijn of haar bevindingen op het internet bespreekbaar te maken bij de behandelend arts. Intussen bespreekt 1 op de 2 patiënten hun persoonlijke bevindingen met de dokter.

Meer statistieken en interessante feitjes in bovenstaande video.