Amerikaanse regering ziet elektrische auto pas na 2040 echt doorbreken

Wie zijn zinnen heeft gezet op een wegdek vol elektrische auto’s, komt de komende jaar bedrogen uit. Dat is althans de voorspelling van het Amerikaanse Ministerie van Energie, die in hun jaarlijkse vooruitblik  stellen dat het grootste deel van de markt in dat jaar nog ‘gewone’ auto’s op benzine zullen zijn.
In de jaarlijkse vooruitblik die de Energy Information Administration (EIA) namens het ministerie doet, stelt men dat liefst 78% van de verkochte auto’s in het jaar 2040 nog voertuigen met benzinemotoren zullen zijn. Slechts 1 procent is volledig elektrisch en een magere 5% voor hybride motoren zoals we ze nu al vinden in bijvoorbeeld de Toyota Prius.

De oorzaak zoekt de EIA bij de producenten, die liever meer investeren in het drastisch innoveren van de benzinemotor, dan dat zij hun complete productieproces moeten aanpassen. En dus gaan we meer vernieuwing zien in dat segment, zoals zogenaamde micro-hybrids en recuperatief remmen. Ook het relatief goedkopere ethanol zou als brandstof kunnen worden ingezet, maar volgens de EIA zal dat slechts een beperkt segment zijn.

Al deze innovaties zouden de benzine motoren wel een heel stuk zuiniger maken: van een actieradius van gemiddeld 34 kilometer per 4 liter naar liefst 60 kilometer.

Wat denken jullie? Een pessimistische blik op de toekomst, een prikkel om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren of geen hele gekke voorspelling?