Je eigen elektronisch patiënten dossier aanleggen met de Hello Doctor app voor iPad

Het elektronisch patiënten dossier blijft een heikel punt in Nederland, omdat veel mensen bang zijn dat de gegevens in het EPD in verkeerde handen vallen en je privacy daarmee geschaad wordt. Maar als je je dossier zelf zou mogen beheren, heeft dat voor heel veel mensen wel een duidelijke meerwaarde: Eindelijk een plek waar alle zaken die met je gezondheid te maken hebben verzameld worden. Handig als je nooit wat hebt en het later ineens nodig blijkt te hebben, of juist als je op dit moment in een zorgtraject zit.

Een nieuwe iPad app is wellicht de oplossing: Hello Doctor. De app biedt je de mogelijkheid om documenten via camera, email of dropbox toe te voegen aan je patiënten dossier. Zo heb je je EPD dus altijd bij je. Helemaal handig is de app voor Amerikaanse gebruikers: Sinds de invoering van Obamacare zijn zij straks in staat al hun medische gegevens zelf te downloaden en daardoor via bijvoorbeeld Dropbox direct weer te uploaden naar Hello Doctor.

Volgens de maker, de Israëlische designer Ziv Meltzer, is het in de eerste plaats de bedoeling dat je in de app al je medische gegevens kunt opslaan. In de toekomst wil hij daar graag ook een stukje duiding aan toe voegen. Bijvoorbeeld door een uitslag van een bloedtest te plaatsen op een tabel van normaalwaarden, zodat de patiënt in één oogopslag ziet of de uitslag goed, normaal of slecht is.

Omdat de bedenker van Hello Docter zelf geen dokter is, benadrukt hij dat de app enkel bedoelt is om informatie te verzamelen en duiden. “Ik probeer de informatie in deze app manageable te maken, en minder stressvol”, aldus Meltzer. In de toekomst zou hij graag willen bekijken hoe hij – met de inachtname van de privacy van gebruikers – middels de app onderzoek kan gaan doen naar gezondheidstrends wereldwijd.

De app is gratis te downloaden maar voorlopig alleen geschikt voor iPad gebruikers.

3024945-inline-i-hellodoctorexplanations