Intel wil innovatie in het onderwijs stimuleren met Education Tablet en Classmate PC

Intel heeft op de onderwijsbeurs BETT 2014 in Londen een duidelijk signaal gegeven met de introductie van twee nieuwe apparaten. De blik is gericht op het klaslokaal en het toverwoord is volgens Intel “innoveren”. Een nieuwe tablet en PC zijn de eerste producten uit de stal van Intel Education Solutions, een op het onderwijs gericht aanbod van apparatuur, software, content, diensten en – speciaal voor docenten – tools die de deskundigheid bevorderen.

Op de CES in Las Vegas werd  begin deze maand al bekend dat er de komende periode veel te verwachten zou zijn op het gebied van tablets en notebooks voor de kleinste onder ons. Rubberen tablets met extra dik glas om te zorgen dat de gadgets de meest gangbare handelingen (swipen, drukken en door de kamer gooien) kunnen weerstaan waren er in overvloed tijdens de beurs.

Intel

De Intel Education Tablet en de Classmate PC passen in dat opzicht prima in die trend. Het zijn beide robuuste, scholiervriendelijke apparaten die probleemloos een val van een schoolbureau zouden moeten aankunnen. Daarnaast zijn beide apparaten ook nog eens water- en stofbestendig, waardoor ze in principe op elke plek kunnen worden ingezet.

“Docenten over de hele wereld willen het beste uit hun leerlingen halen en moedigen ze aan om ook na hun schoolopleiding te blijven leren. Bij Intel geloven we dat de juiste technologie tot deze transformatie in het onderwijs kan leiden. Daarom ontwikkelen we tools die het leren levendig maken, waardoor leerlingen meer betrokken raken. Het resultaat is een toekomst waarin mensen beschikken over vaardigheden die nodig zijn om te groeien en kansen te grijpen.”  – John Gavin, VP Sales & Marketing Group van Intel

De Intel Education Tablet draait op Android 4.2 en beschikt over een aantal kindvriendelijke eigenschappen: door de rubberen randen aan de zijkant kan de tablet gemakkelijk door kleine kinderhanden worden vastgehouden, de aan/uit-knop is bestand tegen het betere duw- en trekwerk en de stylus is gemaakt voor een realistische pengrip. De 10-inch tablet is gebaseerd op een dual-core Intel Atom processor Z2520 en heeft een camera aan zowel de voor- als de achterzijde. 3G-ondersteuning is optioneel en de accu zou het volgens Intel liefst 12 uur aan een stuk vol moeten houden, waarmee het tablet dus met gemak een dag school moet kunnen overbruggen.

Intel_classmate_PC

De 10-inch Intel Classmate PC, stiekem eigenlijk een laptop  maar vooruit, maakt gebruik van een Intel Celeron processor N280 en draait op Windows 8.1.  Het apparaat kan  met touchscreen worden geleverd en beschikt over een draaibare camera. Daarnaast zullen er later dit jaar nog versies van het apparaat verschijnen die draaien op andere hardware en Windows 7 of Linux.

Opvallend zijn de externe aansluitingsmogelijkheden van de apparaten, zoals een gemakkelijk aan te sluiten vergrootglas en een temperatuursensor die eenvoudigweg in de koptelefoonaansluiting wordt geplugd. Dankzij deze opties kunnen leerlingen micro- en macroscopische beelden bestuderen en milieugegevens meten en analyseren.

Wanneer de Classmate PC en Education Tablet exact op de markt zullen verschijnen is nog onduidelijk.