Worden wearable boeken de redding van de boekhandel?

Terwijl in Nederland al wekenlang voor het voortbestaan van de boekhandel wordt gevreesd, is er voor boekliefhebbers misschien toch reden voor optimisme. Ook boeken gaan namelijk met hun tijd mee, als het aan de studenten van MIT’s Media Lab ligt zijn we in de toekomst zelfs in staat een boek tot in al onze zintuigen te ervaren.

Sensory Fiction is de titel van een onderzoeksproject naar een zogenaamd ‘wearable book’. Daarbij worden draagbare sensoren op het menselijk lichaam geplaatst die de emoties van de hoofdpersonages uit dat boek door vertalen naar voelbare prikkels.

w640 (1)

Middels het eveneens met sensoren uitgeruste boek ‘The Girl Who Was Plugged In‘, kunnen zo op twee manieren elementen uit het verhaal extra worden beleeft door de lezer. Het boek vertelt het verhaal van een meisje dat diverse situaties en emoties beleeft: Van diepe liefde tot totale wanhoop, van warme zonneschijn tot een ijskoude kelder.

Al die sensaties kunnen middels het boek en vest direct doorgegeven worden aan de lezer, die het boek op die manier intensiever beleeft. The Girl Who Was Plugged In is uitgevoerd met opgloeiende LED lampjes die op elke punt in het verhaal voor de juiste sfeer in kleuren zorgen. De sensoren in de lichaamsband vibreren om spanning aan te geven en worden warmer om het gevoel van zonlicht of passie te simuleren. Ook is het vest uitgerust met een druksysteem zodat het gevoel van een por of kneep uitgebeeld kan worden.

Het is niet de eerste keer dat er geëxperimenteerd wordt met draagbare electronische hulpmiddelen om mensen diepere emoties en meer engagement met een verhaal te laten voelen, ook in de filmindustrie werden al diverse onderzoeken met dit soort technologie gedaan. Het is de vraag of wearables de redding van de boekenindustrie zullen gaan worden maar het is zeker een intrigerende ontwikkeling om te volgen.