Hackerspace in Verenigde Staten bouwt volledig werkend ‘SkyNet’

De Internet of Things, daar werd hier en hier ook al over geschreven, lijkt nu nog een stapje dichterbij te komen. Met de Internet of Things wordt een netwerk van apparaten bedoelt dat op zo’n manier verbonden is dat apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren en automatisch kunnen reageren op veranderingen.

In de Terminator films is 1997 het jaar dat computernetwerk SkyNet de wereld overneemt. Nu, ruim vijftien jaar later, lijkt wordt dit met het Internet of Things een realiteit. Apparaten kunnen steeds gemakkelijker met elkaar communiceren en reageren op veranderingen.

Net als in The Terminator is dit netwerk dus zelfsturend, kan het reageren op veranderingen en zichzelf verbeteren. De vraag is alleen hoe je alle verbonden apparaten vervolgens kunt controleren.

HeatSync Labs in Mesa, Arizona is een publieke werkplek waar hackers en programmeurs bij elkaar kunnen komen om samen aan allerlei projecten te werken. De ruimte hangt dan ook vol met gadgets die verbonden zijn met het internet en die allerlei handelingen hebben geautomatiseerd. Zo is er bijvoorbeeld een gadget dat automatisch op de website zet dat het lab open is zodra de beveiliging wordt uitgeschakeld en de deur wordt opengedaan.

Het probleem is dat voor al die gadgets servers opgezet en beheerd moeten worden. Hoewel alle automatisering erg handig lijkt, levert het dus ook een hoop extra werk op. Christ Matthieu, hacker bij HeatSync Labs, is bezig met een open source systeem dat alle verschillende gadgets aan elkaar kan verbinden en controleren om dit probleem op te lossen. En hij noemt het SkyNet.

I’m trying to build SkyNet from The Terminator.

Hij bedoelt daarmee natuurlijk niet letterlijk het zelfbewuste netwerk dat de mensheid gaat vernietigen maar wel een vergelijkbaar netwerk dat alle gadgets die verbonden zijn via het internet kan beheren en besturen. Het doel van SkyNet is dat ieder apparaat of programma dat verbonden kan worden met het internet, ook verbonden kan worden met SkyNet. Een mogelijke toepassing is bijvoorbeeld het besturen van drones op afstand:

You could then tell SkyNet: ‘Let me see all the drones in Portland that are online and not active. Then you can start messaging individual drones, or broadcast to all of them. The message could be: ‘Here’s your flight plan.’

Matthieu zelf ziet meer in de automatisering van taken in huis. Zo kun je met SkyNet bijvoorbeeld met behulp van stembesturing de temperatuur van het bad instellen, de lichten aanzetten of de gordijnen dicht doen. Het grote voordeel van SkyNet ten opzichte van vergelijkbare services voor in huis zoals Revolv hub or IFTTT is dat het volledig open source is en je het dus kunt aanpassen naar je eigen wensen.

Kortom, een handige manier om alle verschillende gadgets aan elkaar te verbinden en te besturen. Vrij technisch is het wel dus voornamelijk geschikt voor de meer ervaren hackers. Laten we in elk geval hopen dat het niet ook overgenomen wordt door Google; want Google, Boston Dynamics en SkyNet lijkt gevaarlijk veel op een drie-eenheid voor wereldovername.