Wetenschappers ontwikkelen leugendetector voor Twitter

Wetenschappers hebben de ultieme leugendetector ontwikkeld voor sociale media: een computer systeem dat in staat is te bepalen of een twitteraar de waarheid vertelt of niet…
Het computersysteem heet Pheme, vernoemd naar een Griekse mythologische figuur dat bekend stond om zijn aanstootgevende geruchten. En dit is precies wat de makers willen voorkomen: geruchten en valse uitspraken die voor veel ophef kunnen zorgen.

Zo werd jaren geleden via Twitter verspreid dat Barack Obama niet in de Verenigde Staten zou zijn geboren, wat zou betekenen dat hij geen president zou kunnen worden. Een gerucht dat de hele wereld over ging en de huidige president van de VS onnodig heeft belemmerd.

Ook geloven de makers dat het systeem bruikbaar zou zijn geweest voor autoriteiten tijdens de rellen in London in 2011, waar de politie werd afgeleid door valse berichten die via Twitter werden verspreid.

Pheme is ontwikkeld om dit soort situaties tegen te gaan. Het systeem zou in staat zijn om informatie snel te testen, en de herkomst ervan na te gaan. Hierdoor kunnen overheden, gezondheidsorganisaties en bedrijven tijdig reageren op onwaarheden. “People do believe things they hear on the internet,” stelt Kalina Bontcheva, van de Universiteit van Sheffield. “In critical situations, you can instead show reliable information or alert the authorities before things get out of hand.”

Pheme ordent de online geruchten in verschillende categorieën: van misinformatie en controversies tot speculaties. Het systeem beoordeelt vervolgens de kwaliteit van de bronnen, door meer waarde te hechten aan experts en gevestigde media. Ook wordt er gekeken naar de achtergrond en geschiedenis van de gebruikers, en let het programma op zogenaamde ‘bots’: computer programma’s die speciaal zijn ontworpen om spam te versturen. Daarnaast kan het systeem informatie afwijzen, bewaren, en bijhouden hoe gesprekken zich op sociale netwerken ontwikkelen.

Al deze informatie samen wordt gebruikt om te achterhalen of een bericht al dan niet waar is. Waneer een bericht inderdaad onjuist blijkt te zijn verschijnt dit resultaat op het beeldscherm van de gebruikers. Ophef en misschien zelf rellen zouden hiermee in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Verwacht wordt dat het systeem binnen 18 maanden af is, en wordt grotendeels gefinancierd door de Europese Unie.