Current.ly is Twitter’s trending topics zoals het had moeten zijn

De trending topics van Twitter zijn meestal niet echt interessant. Er staat helaas vaak een hoop weinig relevante onzin tussen. Current.ly wil daar verandering in brengen door op een visueel aantrekkelijke manier interessante informatie weer te geven van de belangrijkste evenementen van het moment.

De oprichter van Current.ly, Zlatan Menkovic, vertelt dat het idee voor de app ontstond doordat hij niet tevreden was met de onderwerpen dieals trending topics verschenen:

Twitter’s trending algorithm on Twitter tends to have a lot of chitchat. For instance, Twitter sometimes has three or four Justin Bieber trending topics at the same time. That’s why we have our own trending algorithm. We tend have news about tv, news, sports and viral discussions.

Wanneer je de app opent zie je een tijdlijn van het onderwerp dat op dat moment het meest interessant is met bijbehorende recente tweets. Swipe je naar onder dan zie je het volgende trending onderwerp in een bijpassende kleur. Wil je meer berichten zien over een specifiek onderwerp zoals het Mobile World Congress (#mwc2014) dat op dit moment trending is dan tik je op een tijdlijn en zie je een handig chronologisch overzicht van de meeste relevante tweets.

w640-7

De relevantie van onderwerpen wordt berekend op basis van data uit PeerReach; eerder ontwikkeld door onder andere Menkovic. PeerReach analyseert de connecties en interacties van je Twitter account om zo te ontdekken welke interesses, expertises en personen het meest relevant zijn voor jou.

Daarnaast biedt Peerreach per thema en regio een overzicht van de honderd meest invloedrijke Twitteraars. De tool is daarom geschikt om te ontdekken welke personen binnen welk thema invloedrijk zijn en dus interessant om in de gaten te houden. Het algoritme dat Peerreach gebruikt is vergelijkbaar met het algoritme dat Google gebruikt om invloedrijke websites te identificeren.

When Bitcoin is a trending topic, we know which people is notorious on Bitcoin for instance.

Voor nu is het op Current.ly alleen mogelijk om te kiezen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het doel van Current.ly is om Twitter toegankelijker te maken voor een breder publiek. Dat lijkt gelukt met deze mooi vormgegeven app: Twitter wordt met Current.ly ook toegankelijk als nieuws-app zonder dat je weet wie interessant is om te volgen.