Hoe oude technologieën ons leven zullen veranderen

Gisteren vond de laatste dag van het internationale congres FITC (Future, Innovation, Technology en Creativity) plaats. Op dit evenement staan technologie en design centraal en wordt door designers, programmeurs en kunstenaars gesproken over hun werk en ervaringen. De allerlaatste presentatie werd gegeven door Jared Ficklin in de Concertzaal van het Felix Meritis, “The Other Singularity”; een verhelderende presentatie over de toekomst van computergebruik.

Ficklin en zijn vrije tijd
Ficklin heeft meer dan vijftien jaar design ervaring en is gespecialiseerd in interface- en interaction design met een focus op aanraking, multi-touch, stem- en bewegingsbesturing. Hij heeft gewerkt voor bedrijven zoals HP, Microsoft, AT&T, LG, SanDisk en Motorola. Bovendien heeft hij vele jaren de SXSW Interactive Opening Party (ook bekend als de Frog Party) geregisseerd. Op deze avond staan interactieve installaties en sociale experimenten centraal. Daarnaast heeft Ficklin op TED een live demonstratie gegeven van een van zijn installatie in zijn presentatie “Eyes Can Hear”.

Al vanaf de eerste paar minuten is het duidelijk dat het geen saaie presentatie zal gaan worden; Ficklin heeft al meteen de lachers op zijn hand. Hij begint zijn presentatie met een aantal projecten die hij in zijn vrije tijd heeft gemaakt waaronder een concert-sigaretaansteker en zijn gaspijp-installatie op TED. Deze installatie reageert op beweging: als mensen heen en weer bewegen dan beweegt het vuur boven de gaspijp. “Before you start wondering, I am not a pyro,” lacht Ficklin, “I do not start forest fires”.

Eyes Can Hear 5 Ways from FITC on Vimeo.

Verder heeft Ficklin een supermodel weegschaal bedacht die je gewicht weergeeft in verhouding tot supermodellen, een levensgrote sequencer, een analoge versie van Pong (Elektro Tennis) en de weinig succesvolle augmented reality mobiele toiletten die aan de buitenkant weergeven hoe lang iemand al op het toilet zit en in welke houding.

Singulariteit
Na deze luchtige inleiding begint Ficklin aan zijn betoog over de toekomst van computergebruik en “the other singularity” ofwel de “de andere singulariteit”. Wanneer Ficklin de zaal vraagt wie al bekend is met het begrip singulariteit steken maar weinig mensen hun hand op, dus geeft hij de volgende definitie:

“[Singularity] is the moment in the future when machine intelligence becomes greater than human intelligence.”

Singulariteit wordt regelmatig besproken in relatie tot de toekomst, dan gaat het over “de mensheid na de singulariteit”. Voornamelijk de ideeën van Ray Kurzweil zijn erg invloedrijk op dit gebied en Ficklin raadt bovendien het boek “The Rapture of the Nerds” van Cory Doctorow aan. Zij zien de toekomst als volgt: “Economics that involve no money. Super human capability. Eternal life.” Een tijd waarin technologie zover ontwikkeld is dat we ons brein kunnen uploaden om zo voor altijd te kunnen bestaan.

De andere singulariteit
Ficklin’s presentatie gaat echter over de andere singulariteit en niet over singulariteit. Onderstaande grafiek visualiseert de weg naar singulariteit.

The accelerating pace of change and exponential growth in computational power will lead to the singularity.

singularity_graphic

De grafiek laat zien dat we steeds dichterbij singulariteit komen en dat het steeds goedkoper wordt om die technologie te gebruiken. Met de andere singulariteit bedoelt Ficklin daarom niet al die nieuwe technologieën maar de SkyMall Catalog van Star Trek’s Starship Enterprise; de plek waar nutteloze onzin verkocht wordt. Het feit dat er nieuwe technologieën beschikbaar komen betekent namelijk niet dat oude technologieën verdwijnen. Volgens Ficklin gaan juist deze oude technologieën – halverwege de grafiek – de samenleving veranderen.

De kracht van oude technologie
Maar hoe kunnen oude technologieën onze samenleving veranderen? Laptops zoals de iconische PowerBook G4 waren ten tijde van hun lancering ontzettend duur. Nu zijn laptops goedkoper, sneller, mooier en nemen we ze overal mee naar toe.

They are our babies […] they are literally ourselves, they have imprints of our DNA and psyche in them. We stare in them always. It creates a cognitive tunnel; it blocks everything out. We will literally walk in front of a train or a canal […] it is a very valuable experience for us.

Om onze apparaten overal mee naar toe te kunnen nemen hebben we een ecosysteem gemaakt omdat te ondersteunen, “a digital life support system”, zegt Ficklin, van openbare netwerken tot stopcontacten op handige plaatsen.  We gebruiken dus eigenlijk onze apparaten om de ruimtes om ons heen intelligent te maken en daarvan te kunnen profiteren. Een computer hoeft dus eigenlijk niet langer één apparaat te zijn want het is eigenlijk de elementen eromheen die de computer maken of zijn. Volgens Ficklin kunnen we de laptop dus opdelen in kleinere delen; en dat is wat meer en meer gebeurd.

De oude laptop [of eigenlijk de rekenkracht daarvan] kan op een nieuwe manier gebruikt worden. De originele PowerBook G4 en de Nest thermostaat hebben ongeveer evenveel rekenkracht. De laptop heeft dus een nieuw doel waarbij de rekenkracht gefocust is op één taak: ons warm houden.

Bovendien stelt Ficklin dat “experiences do not longer have to be trapped inside apps”. Er is bijvoorbeeld al een paraplu die genoeg rekenkracht heeft om tegelijkertijd een weer-app te zijn en licht te gaan geven wanneer er regen verwacht wordt. Dingen die ooit apps waren hangen nu aan onze muren: een slimme rookmelder, thermostaat en beveiligingssysteem.

The mission used to be to put one computer into one hand for less than thousand dollars, but now it turned to how to put thousand computers in one house for less than thousand dollars.

Een nieuwe categorie producten
Volgens Ficklin is er een verschuiving gaande waarbij elke computer of apparaat gefocust zal zijn op één ervaring. En het goede nieuws is dat dit niet alleen maar gedaan zal worden door Google. “We are living in an era of makers; people are invested in doing things themselves, tools are democratising thanks to open source software”.

Dit zorgt ervoor dat er een hele nieuwe categorie van producten ontstaat. Producten die eerst werden geproduceerd door grote bedrijven worden nu gemaakt door individuele designers. Ficklin beargumenteerd dat dit grote invloed zal hebben op de manier waarop we dingen vormgeven; het kan niet meer op de oude manier want dan staat je idee volgende week op YouTube of Kickstarter. Daarom is zijn nieuwe credo: “think by making, deliver by demo”, bedenk je product door het te gaan maken en presenteer het pas zodra je een demo-versie hebt.

Jared Ficklin – Think by Making – beyond tellerrand // PLAY & MAKE from marc thiele on Vimeo.

Ruimtes als nieuwe computers
We willen dat apparaten doen wat we willen, snel reageren en intuïtief zijn maar om dat doel te bereiken “we have to destroy the idea of the device. Cities and rooms will become the new computers”. Daarvoor moeten we bovendien af van het idee van stembesturing want dat blijkt niet aan te slaan, zegt Ficklin: de stem vinden we raar en het duurt te lang. Ficklin stelt dat we beter richting voice commanding en social mimicry kunnen. Met social mimicry bedoelt hij de niet-verbale communicatie zoals met een beweging van je hand de lampen in de kamer aan- en uitzetten. De auto moeten we volgens Ficklin daarom ook niet zien als een computer maar als een ruimte; alleen dan zal het concept van de smart car aanslaan.

For a long time we have been creating big systems. Now is a great time to find the gaps in those system. Great value will come from closing small gaps.

Kortom, Ficklin betoogt dat er een nieuw patroon van computergebruik zal ontstaan dat is veroorzaakt door de intensieve manier waarop we gebruik maken van onze mobiele apparaten. Hij noemt dit “de andere singulariteit”. Hierdoor ontstaat een nieuwe categorie van producten die grote invloed zal hebben op de manier waarop producten worden vormgegeven; niet langer door grote bedrijven maar door individuen en gericht op het uitvoeren van één taak. Bovendien zal het de manier veranderen waarop wij naar computers kijken: niet langer als apparaten maar als intelligente ruimtes overal om ons heen.