Track de populariteit van je naam in Amerika tijdens de afgelopen eeuw

De populariteit van namen is erg dynamisch maar volgt toch bepaalde patronen. In 2013 waren in Nederland vooral de namen Tess, Sophie en Julia populair voor meisjes en Sem, Levi en Bram voor jongetjes. Een interactieve visualisatie van ZatoNovo laat je zien hoe populair jouw naam over de jaren heen was en is in Amerika.

In de visualisatie zijn 29,000 namen opgenomen gebaseerd op gegevens van het U.S. Census Bureau. In oktober werd door Jezebel ook al een geanimeerde kaart gemaakt van de populairste babynamen van de laatste zes decennia: Mary, Lisa en Jennifer. De kaart van ZatoNovo laat je echter je eigen naam invullen om te kijken hoe die zich heeft ontwikkeld.

w640-11

Het is duidelijk te zien dat namen vaak popcultuur volgen. Zo waren er veel Elvises in de late 50’s en vroege 60’s en de naam Rihanna werd tot voor 2005 niet eens gebruikt. Ik heb mijn eigen naam in het Engels vertaald (Jolien was niet te vinden) en het blijkt inderdaad dat de naam Jolene na 1973 toen “Jolene” door Dolly Parton werd uitgebracht even een piek bereikte van rond de duizend die weer afnam na 1980.

jolene

Daarnaast volgen namen ook sociale bewegingen en subculturen. Een hippie-naam zoals Feather was bijvoorbeeld erg populair in de jaren ’70 en de hipster naam Brooklyn is langzaam in populariteit gegroeid vanaf 1980 tot wel zevenduizend baby’s in 2012. Als je je wilt zien hoe populair je eigen naam is (of de Engelse variant daarvan) kijk dan hier.

w640-12