Stoppen met roken? Speel een potje Tetris!


Goed nieuws voor mensen die vechten tegen hun verslaving aan alcohol, sigaretten of ongezond eten. Uit recent onderzoek blijkt dat het spelen van Tetris voor slechts drie minuten al het verlangen naar dit soort producten vermindert in zowel sterkte als frequentie!

Het wereldberoemde puzzelspel werd in 1984 uitgevonden door ontwikkelaars in Moskou. Ze waren op zoek naar een manier om de Amerikanen af te leiden, zodat de Russen hun geheimen zouden kunnen stelen. En hoewel het raar klinkt is dit precies de gedachte achter het onderzoek: afleiding.

Het spel blijkt namelijk effectief te zijn in het tegen gaan van de hunkering door het denkbeeldige beeld van het begeerde product te vervangen met het beeld van vallende blokjes.

Dit idee is onder andere gebaseerd op de zogenaamde ‘Elaborated Intrusion Theory of Craving’. Volgens deze theorie bestaat hunkering doordat individuen mentale beelden ontwikkelen van de begeerde substantie. Deze beelden zorgen voor een plezierig gevoel maar resulteren tegelijkertijd in het besef van een tekort: het verlangen.

In het onderzoek van wetenschappers van de Plymouth University werd gebruik gemaakt van twee testgroepen. Hiervan lieten ze een groep het spel Tetris spelen, en de andere groep niet. Wat bleek? De Tetris-spelers hadden een vermindering van wel 24 procent in hun gerapporteerde verlangens.

De conclusie uit het onderzoek is dan ook dat het spelen van Tetris een snelle en effectieve manier is om je geest af te leiden van de hunkering naar bijvoorbeeld sigaretten. Mogelijk helpt het spel zelfs in het volledig afkicken van verslavingen! Het enige probleem, hoe komen we van onze Tetris verslaving af?