Apple neemt patent op ingebouwde technologie die noodgevallen detecteert


Uit een bericht dat net is gepubliceerd door USPTO blijkt dat Apple patent wil nemen op een iPhone functie die misschien niet zo cool is als een optische hartslagmeter, maar evengoed levens kan gaan redden.

De nieuwe technologie zou data gebruiken van een ingebouwde sensor om automatisch te detecteren wanneer een gebruiker slachtoffer is van een fysieke aanval. Dit kan gaan om auto ongelukken, geweld, of plotselinge medische noodgevallen.

De sensors kunnen onder andere herkennen wanneer een gebruiker contact maakt met zijn iPhone. Hierdoor kan het apparaat bepalen wanneer iemand midden in een interactie plotseling wordt gescheiden van zijn smartphone, of wanneer een gebruiker voor een lange tijd niet beweegt.

Ook zou de technologie doorhebben wanneer het apparaat valt en kan het met de microfoon geluiden detecteren.

Het patent omschrijft ook een versie waarbij een bestaande hardware knop zou kunnen worden gebruikt als noodknop. Wanneer deze knop wordt gebruikt wordt automatisch de ‚nood-stand’ geactiveerd. Dit kan gaan om een alarmgeluid, welke kan worden gedeactiveerd bij vals alarm. Is dit niet het geval dan worden automatisch hulpdiensten gebeld.

Apple is niet het enige bedrijf dat nadenkt over manieren om persoonlijke apparaten te gebruiken voor de veiligheid van gebruikers, en ze te helpen in noodsituaties. De Canadese Startup Guardly heeft al eerder een systeem ontwikkeld voor locatie-gebaseerde veiligheidsmonitoring. Daarnaast is eerder deze week het Lifesaver Case project gestart op IndieGogo die veel lijkt op de omschrijving in het patent.