Vergeet tekstberichten: geur is de nieuwe vorm van communicatie!


Hoewel het digitale tijdperk de omvang van communicatie enorm heeft vergroot, is de kwaliteit ervan in al die jaren niet zo heel sterk veranderd. Een nieuwe generatie van sensorische technici probeert verder te kijken dan alleen zicht en geluid, om onze manier van communiceren uit te breiden en te verbeteren. Verschillende ontwikkelingen duiden erop dat vooral geur in de toekomst hierbij een grote rol zou kunnen gaan spelen.

Zo heeft het experimentele centrum Le Laboratoire in Parijs in het afgelopen jaar de oPhone ontwikkeld. En hoewel de naam anders doet vermoeden is de oPhone  geen normale telefoon. Vergeet het verzenden van tekstberichten: geur versturen is de nieuwe vorm van communicatie!

De oPhone is namelijk een apparaat dat gebruikers is staat stelt om aroma’s te combineren en deze samenstelling te versturen in een bericht vorm. Bij aankomst van het bericht zal de geur opnieuw worden gevormd voor de ontvanger.

140228133327-smell-picture-8-horizontal-gallery

Tijdens de Wired Conference in Oktober 2013 konden bezoekers de Ophone al uitproberen, en op dit moment is het apparaat al in staat om meer dan 350 verschillende geuren samen te stellen. Uitvinder Dr. David Edwards hoopt hier in 2014 nog eens duizend aan toe te voegen:

Biologically we respond powerfully to aroma, so if we become familiar with the design of aromatic communication we might be able to say things we couldn’t before.

Hoewel geur misschien een vreemde manier van communiceren lijkt, is Le Laboratoire niet de enige die bezig is met ontwikkelingen op dit gebied. Zo is de Scentee plug-in al een tijdje op de markt; een plug-in voor je smartphone waarmee de gebruiker ‘smell-notifications’ kan ontvangen wanneer een bericht binnenkomt.

Schermafbeelding 2014-03-18 om 10.32.51

Ook Nimesha Ranasinghe en haar onderzoeksgroep aan de National University of Singapore zijn bezig met soortgelijke ontwikkelingen. Ze hebben een digitale smaak simulator ontwikkeld dat de tong elektrisch stimuleert om een smaak sensatie te creëren. Ze hopen dat deze techniek in de toekomst de ervaring van televisie en games zal beïnvloeden.

Dan is er ook nog dan NASA. De ruimte-organisatie heeft een technologie ontwikkeld die chemicaliën kan opsporen in de lucht en deze digitaal analyseert. Het apparaat dat nog in ontwikkeling is zou geuren om kunnen zetten in digitale signalen.

De verschillende ontwikkelingen laten zien dat geur in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen in communicatie. ‘We’re reaching a limit with what we can do with text data, and there is the potential to connect more deeply and personally through smell’, aldus Anna Simpson, trend analist en redacteur van Green Futures.

Dat geur misschien een grote rol zal gaan spelen in één op één communicatie kan ik me nu nog moeilijk voorstellen. Maar dat geur een interessante toevoeging zal zijn aan games, televisie en vormen van virtual reality geloof ik maar al te graag.

bacon_2844058b